Pantalla

En sèrie

FUGIR DE LA TEVA VIDA

Unorthodox és la sèrie de moda a les xarxes socials, una de les últimes sorpreses de Netflix, que probablement hauria passat més desapercebuda si no hagués estat pel confinament. Té només quatre capítols, durant els qual s’explica el procés que porta una jove esposa a fugir de la seva comunitat jueva ultraortodoxa de Nova York per instal·lar-se a Berlín. La sèrie està basada en la novel·la autobiogràfica del mateix títol de Deborah Feldman, que el 2009, amb 23 anys, va seguir un camí semblant al de la protagonista. Mostra de manera molt realista la vida entre els hassids del barri de Williamsburg, a Brooklyn, una de les comunitats jueves més tancades, on tot gira al voltant de la religió i on es mantenen creences i tradicions molt estrictes, especialment envers les dones. La protagonista és Esty, una noia de 19 anys que en fa un que està casada amb un jove a qui gairebé no coneixia abans del matrimoni, que va ser concertat per les respectives famílies (sí, a la Nova York actual això també passa, no és una exclusiva de països empobrits). Esty és menuda i fràgil, però amb prou empenta per decidir que aquesta vida, en què se sent constantment pressionada i qüestionada, i en què la submissió social i sexual de les dones és total, no és la que ella vol. Per això en un moment donat reuneix prou valor per fugir i marxar cap a Berlín, on viu la seva mare, que també va abandonar la comunitat quan era jove. Segurament la història ha calat entre els espectadors perquè es pot veure un cert paral·lelisme entre l’ofec que viu Esty i l’angoixa que provoca el confinament. A nosaltres ens tanquen barreres físiques, a ella mentals, però les ganes que tot s’acabi les compartim. O potser ha calat per aquesta tendència tan humana de sentir alleugeriment veient que hi ha algú altre que viu pitjor, una mena de compassió a distància que treu importància a la pròpia realitat. Articulada a través de flashbacks, la sèrie mostra el contrast entre la vida de la comunitat i la que Esty comença a viure a Berlín, on, entre moltes altres coses, descobreix que el seu cap rapat per la tradició allà s’interpreta com una moda. A part de la fidelitat amb què retrata un món tan desconegut –el de les dones de les comunitats ultraortodoxes–, la sèrie també val molt la pena pels intèrprets, especialment Shira Haas, en el paper d’Esty. La jove actriu israeliana –que va haver d’aprendre a parlar jiddisch amb accent americà– s’ha guanyat els elogis de la crítica amb la seva capacitat de transmetre al mateix temps la vulnerabilitat i la força del seu personatge. La resta del repartiment també està a l’altura, amb unes interpretacions tan realistes que en alguns moments no pots deixar de preguntar-te si no estàs veient un documental en lloc d’una ficció. De fet, un altre dels protagonistes, Jeff Wilbusch, que interpreta el cosí que acompanya el marit d’Esty a Berlín, va néixer realment en una d’aquestes comunitats hassids.

UNORTHODOX Plataforma: Netflix Creadores: Anna Winger i Alexa Karolinski, basant-se en la novel·la The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, de Deborh Feldman Protagonistes: Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor