Articles

Primavera sense festes

L’activitat festiva i popular tradicional d’aquesta època s’ha suspès o ajornat, i molts ajuntaments destinen la partida pressupostària a alleugerir l’impacte econòmic provocat pel coronavirus. Les festes d’estiu pengen d’un fil

La primavera és sinònim de fires, festes i del ressorgiment de la cultura popular. Amb l’arribada del bon temps, augmenten les ganes de sortir al carrer, de passejar, de voltar per places i carrers, d’omplir terrasses… I el maig és un dels mesos que més celebracions reuneix. Aquest any, però, ens n’hem quedat sense. Tota l’activitat festiva i popular pròpia d’aquesta època s’ha suspès arran del coronavirus i, en el millor dels casos, es reprogramarà. També hi ha entitats que han buscat alternatives virtuals a les celebracions, amb iniciatives com la de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, que proposa la secció de vídeos Bestiari en 1 minut, amb l’objectiu de seguir acostant el bestiari i la imatgeria festiva catalana a la societat mentre duri el confinament; o Llers, que el 9 i 10 de maig reinventa la Fira Bruixa a través de les xarxes socials i de les finestres i balcons. Fira de Barcelona també ha seguit la tònica, organitzant del 24 al 31 de maig la Fira Campus Virtual, una plataforma digital que reunirà l’oferta dels salons Ensenyament i Futura. Segons el director de premsa de l’entitat, Fira Barcelona no ha cancel·lat cap dels certàmens que organitza, sinó que els ha ajornat i treballen “en la reorganització del calendari firal amb la finalitat de concentrar-lo en l’últim quadrimestre de l’any, tan aviat com les condicions el facin possible, així com en possibles nous formats, que poden combinar la part presencial amb la virtual”. D’aquesta manera, la institució té com a objectiu “tornar a actuar, més que mai, com a motor econòmic i social, així com a eina clau per a la reactivació del teixit productiu donada la gran varietat de sectors presents en els seus actes”.

A Lleida el mes de maig és la gran temporada festiva, amb cites destacades com l’Aplec del Cargol, la festa major i la Fira de Titlles, que s’han ajornat al setembre i a la tardor (la desfilada de Moros i Cristians s’ha suspès). Les Festes de Maig s’unificaran amb les de Tardor, que tenen lloc per Sant Miquel, al setembre. Segons declaracions del regidor de Joventut i Festes de la Paeria, Ignasi Amor, “el canvi suposa un estalvi per a les arques municipals que es podrà destinar a altres qüestions més prioritàries derivades de la crisi sanitària”. La mateixa decisió ha pres l’Ajuntament d’Alcanar, que ha suspès les Festes de Maig i ha destinat el pressupost festiu a “alleugerir l’impacte econòmic provocat pel coronavirus”, exposa l’alcalde del municipi, Joan Roig. Més propostes destacades en terres tarragonines són les festes de Sant Maties de Montblanc i la XXII Edició del Festival TarracoViva, que s’ha ajornat fins a la tardor i que podria coincidir amb el marc de la commemoració del vintè aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de la Humanitat del conjunt arqueològic de Tàrraco.

El coronavirus també ha deixat Badalona sense les Festes de Maig. El govern municipal ha destinat la partida pressupostària de les festes al projecte d’investigació sobre el coronavirus que s’està fent a Can Ruti i a una línia d’ajudes per als negocis i les persones afectades per l’epidèmia. Sant Feliu de Llobregat tampoc disfrutarà de la Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat, Vilafranca del Penedès no ho farà de les Fires i Festes de Maig, Sant Boi de la XXXIII Ciutat Gegantera de Catalunya, ni Sant Pere de Ribes del 3r Concurs Nacional d’Enceses. L’ExpoBages de Manresa també ajorna una de les seves edicions més especials i estudiarà una nova data quan hagi passat la pandèmia. Havia de celebrar els seus 40 anys d’història i per aquest motiu s’estava treballant en diverses propostes per posar en valor la trajectòria d’una de les fires més històriques de la Catalunya Central. Un altre clàssic, la Fira de Sant Isidre de Solsona, ja ha anunciat les dates de la 68a edició per al 2021, que tindrà lloc del 14 al 16 de maig “amb més força i empenta que mai”, segons l’organització. També ha presentat noves dates el Lactium de Vic, que el 8 i 9 de maig del 2021 tornarà a convertir la capital osonenca en el punt de trobada i festa del formatge català. En terres gironines, grans cites d’aquest mes com les Fires de la Santa Creu de Figueres, les Festes de Primavera de Palafrugell i la Fira de l’1 de maig d’Olot s’han anul·lat, igual que el principal esdeveniment turístic de Girona, Temps de Flors, que l’any passat va rebre uns 255.000 visitants. Els recursos econòmics previstos per a aquest certamen es destinaran a l’aplicació de mesures per a la creació d’ocupació i de suport al teixit econòmic i als sectors productius de la ciutat un cop acabi l’episodi actual d’excepcionalitat. A les Terres de l’Ebre, el virus també ha suspès o ajornat cites destacades com la Fira de la Terrissa de la Galera i la DeltaFira i Mescla de Deltebre, la mostra de Gastronomia, Paisatge i Turisme de les Terres de l’Ebre que commemora la segregació del municipi de Tortosa –l’any passat va ser reconeguda com la millor fira de les Terres de l’Ebre.

Les festes majors d’estiu també pengen d’un fil, si a hores d’ara encara no s’han suspès o anul·lat. Dependran de l’evolució de la pandèmia i de les decisions que prenguin les autoritats sanitàries, però el que és clar és que aquest any les grans celebracions de l’estiu i la cultura popular es viuran molt diferents. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja va preveure fa dies que les festes d’estiu i la Mercè “seran de les últimes coses que s’autoritzaran”. Ciutats que ja s’ha manifestat són Terrassa, que ha cancel·lat la festa major de principi de juliol –planteja fer una gran “festa de retrobament” cap a la tardor–, o poblacions de la rodalia com Sant Cugat i Rubí, que han aplicat la mateixa mesura. Aquest juny tampoc hi haurà Patum i l’ajuntament de Berga treballa per celebrar la festa per excel·lència de la vila al setembre, si les circumstàncies ho permeten. També es viurà una festa de Sant Joan molt apagada. Tot i que encara no se sap quines mesures es prendran, llocs on la celebració és tan emblemàtica com a Menorca ja han suspès la popular festa, i el món de les falles del Pirineu viu amb incertesa que es puguin celebrar (la primera baixada hauria de ser a la Pobla de Segur, el 17 de juny).

Sense Capital de la sardana

J.PEÑA

Arran de la incertesa per la situació d’emergència de la covid-19 i les nombroses cancel·lacions d’actes i activitats de caire cultural, la Confederació Sardanista de Catalunya també ha decidit ajornar fins al 2021 la Capital de la Sardana, que havia de ser Sant Feliu de Guíxols, que tenia preparat un amplíssim programa per a aquest any. La principal aportació guixolenca era l’acostament de la sardana a les escoles i una reivindicació especial pel fet sardanista local, amb compositors d’excepció com Juli Garreta, entre molts d’altres. Així, Sant Feliu de Guíxols es proclamarà el 2021, Balaguer el 2022 i Sant Cugat del Vallès el 2023.

Adifolk reprograma

J.PEÑA

L’associació Adifolk també ha hagut de suspendre i reprogramar bona part dels esdeveniments que tenia previstos per a aquest any. Ha suspès la 4a Diada d’Adifolk a Perpinyà, prevista per al l’11 de juliol; el 33è Aplec Internacional l’Alguer, que s’havia de fer a principi de maig, es farà a l’octubre, igual que la primera Festa Infantil de Cultura Popular, prevista per al 30 de maig. Així mateix, la 3a Gala de l’Any d’Adifolk serà el diumenge 15 de novembre i les 48es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya continuen mantenint les dates originals, del 4 al 13 de setembre, de manera que si s’acaben fent, es convertiran en la primera activitat d’Adifolk del 2020.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor