Lletres

Història

LA LLARGA TRAVESSA PEL DESERT

Fermí Rubiralta (l’Hospitalet de Llobregat, 1959) s’ha convertit en el principal especialista en la història de l’independentisme català. Les seves biografies sobre alguns dels principals protagonistes del moviment, com ara Miquel Badia i Joaquim Juanola, o els seus estudis d’estasiologia dedicats a partits com el PSAN i el Partit Nacionalista Català) o algunes síntesis pioneres, com ara la dedicada als orígens de l’independentisme català a Cuba, en donen testimoni. L’historiador es va llicenciar a la Universitat de Barcelona el 1985, però es va doctorar en ciència política a la Universitat del País Basc i, des d’aleshores, viu establert a Bilbao. Aquesta circumstància, afegida al seu compromís polític i a la inquietud intel·lectual, s’han traduït en alguns estudis comparatius sobre els processos d’alliberament nacional a Catalunya i el País Basc i en diverses obres publicades al seu país d’acollida.

La darrera de totes és la Historia del independentismo político catalán. De Estat Català al 1 de octubre, en què Rubiralta aboca tots els seus coneixements sobre la matèria. El llibre apareix en castellà, publicat per una editorial del País Basc i, de moment, el seu autor no es planteja una edició en català. Tal com destaca el senador Jon Iñarritu en el pròleg, el llibre resulta especialment útil en el moment actual, quan “l’auge de l’independentisme ha suposat un increment de l’interès i de la solidaritat d’altres societats amb el poble català”. El relat que se’ns ofereix es converteix en un antídot per superar aquelles anàlisis que presenten l’auge de l’independentisme com una mena de suflé sorgit del no res quan es va donar a conèixer la coneguda sentència de l’Estatut; però també, des d’una perspectiva endògena, per valorar l’enorme esforç que ha comportat arribar a l’escenari actual. El llibre no només permet aquests exercicis, sinó que també ens ajuda a situar l’evolució de l’independentisme polític en el context històric de cada moment i en relació amb els moviments independentistes d’arreu del món.

Un petit tast
“Més enllà de les prediccions de futur, allò que és una realitat incontestable és que [...] ha estat més que un tsunami, l’erupció d’un volcà que es trobava en estat de latència històrica” “Si bé ha pogut sobtar la ràpida i definitiva conversió sobiranista dels darrers anys per part del nacionalisme català, de fet, històricament, si analitzem ambdós moviments [...] arribem a la conclusió que les diferències entre catalanisme i independentisme no han estat mai gaire considerables”
Historia del independentismo político catalán Autor: Fermí Rubiralta Editorial: Txalaparta Pàgines: 450 Preu: 20 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor