Lletres

Crítica

SOMIAR AMB ELS PEUS A TERRA

Per somiar projectes que tinguin alguna probabilitat de realitzar-se cal saber tocar de peus a terra

Les persones tenim la tendència innata a somiar desperts. Un somni és, segons el diccionari, una “sèrie de pensaments, d’imatges, d’emocions, que ocorren durant el son” i, també, una “esperança, projecte, que sembla no tenir cap probabilitat de realitzar-se”. Aquests somnis conscients, que des del present ens projecten cap al futur, són fruit de la gran capacitat d’imaginació que tenim, i dins del cervell sorgeixen de recombinar experiències reals de manera creativa. Per tant, per somiar projectes esperançadors que tinguin alguna probabilitat de realitzar-se no n’hi ha prou amb estimular la creativitat, també ens cal saber tocar de peus a terra. Aquest mes us vull proposar dos llibres que fan somiar i que al mateix temps ens ajuden a tenir els peus ben arrelats.

Un dels somnis que mou la humanitat és el de l’exploració de l’espai. Vivim confinats a la Terra, però des de sempre hem somiat viatjar a l’espai. La visió d’un cel estrellat ens evoca imatges de mons remots i fascinants, llocs misteriosos que esperen ser explorats. Els darrers seixanta-cinc anys han estat un seguit de grans projectes i descobertes, gestes heroiques i somnis realitzats dins l’aventura d’explorar l’espai. Tanmateix, també s’han produït tragèdies i errors colpidors, que ens recorden el respecte que hem de tenir envers un entorn perillós i agressiu. De tot això ens en parla l’astrònom, astrofísic i químic quàntic Joan Anton Català a 100 històries de l’aventura espacial. Èxits i tragèdies de l’espècie que somiava explorar el més enllà, que ha estat publicat dins la col·lecció “De 100 en 100” de l’editorial Cossetània. Des de l’Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial que va ser llançat a l’espai el 1957, fins als projectes més recents per colonitzar Mart, passant per la gossa Laika, el ximpanzé Ham i els viatges a la Lluna, aquest llibre presenta tota l’aventura espacial resumida en 100 capítols breus, de lectura fascinant. Aquesta és, de fet, una de les grans virtuts dels llibres publicats dins d’aquesta col·lecció, el fet de presentar en 100 capítols de lectura molt àgil temes d’interès cultural, social i científic.

Si bé els somnis són importants, també ho és tocar de peus a terra. Per cert, somiem i toquem de peus a terra gràcies a les capacitats d’un cervell molt especial, i precisament el llibre immediatament anterior publicat dins la col·lecció “De 100 en 100” tracta del cervell, 100 coses que cal saber sobre el cervell. Per tocar de peus a terra, però, no hi ha res millor que la natura, conèixer-la i gaudir-ne. Això és el que ens proposen els biòlegs Jaume Llistosella i Antoni Sànchez-Cuxart, que acaben de publicar Guia il·lustrada per a conèixer els arbusts i les lianes, una guia bellament il·lustrada que aplega 264 arbusts i lianes que creixen espontàniament a Catalunya o que es planten com a ornamentals. És una obra de gran bellesa gràfica adreçada a tots els amants de la natura, en què s’exposa la diversitat morfològica d’aquestes plantes, i inclou unes claus il·lustrades amb els principals trets diferencials, fulles, flors i fruits de cada espècie, per poder-les identificar.

Guia il·lustrada per a conèixer els arbusts i les lianes Autors: Jaume Llistosella i Antoni Sànchez-Cuxart Editorial: UBe
100 històries de l’aventura espacial. Èxits i tragèdies de l’espècie que somiava explorar el més enllà Autor: Joan Anton Català Amigó Editorial: Cossetània (2020)
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor