Lletres

Ni cigonyes de París, ni sota de cols

Afortunadament, ja queden lluny, en la majoria de famílies, aquelles històries de cigonyes que venen de París amb nens dins d’un farcell que transporten penjant del bec o que els nens apareixen sota d’una col. Això no vol dir que, per a segons quins progenitors, resulti senzill descriure la concepció, perquè això implica explicar les relacions sexuals més bàsiques i hi ha a qui li pugen els colors. A més, actualment, cal una allau de matisos per no ofendre cap orientació sexual. Però això és un altre tema.

Per tot plegat, és molt benvingut aquest petit àlbum il·lustrat que, amb delicadesa, rigor, claredat i humor explica la base de les relacions sexuals i la reproducció. El relat es basa en una conversa real, la que va mantenir l’autor –un arquitecte de professió que s’amaga sota el pseudònim de Monsieur Mouch– amb la seva filla de 8 anys després que ella li relatés tot el que sabia sobre sexe.

La narració està ben sustentada per les il·lustracions de l’artista xilena María-Paz. Amb un traç net, mostra el diàleg entre dos personatges –en general en un fons blanc–, la petita Emma i el seu amic Juli. També hi ha gràfics amables que no defugen ser explícits i una característica d’estil: el text del diàleg està sobre un fons de guixots de color.

La mare de l’Emma li ho ha explicat tot i la nena se sent orgullosa de poder-ho explicar al Juli. Així, repassa el coit, els mètodes anticonceptius, l’embaràs –com té lloc, quins canvis experimenta la dona, el part–, la menstruació, per què hi ha bessons, etcètera. No obren el meló de les relacions que no siguin heterosexuals perquè, aleshores, l’àlbum hauria de tenir moltes més de les 56 pàgines originals.

Al final, hi ha un pràctic glossari que recull 25 termes, com ara clítoris, regla, mugrons, penis, cordó umbilical, fetus, testicles...

Jo sí que sé de veritat com es fan les criatures! Text: Monsieur Mouch Il·lustracions: Maria-Paz Traducció: Pere Comellas Editorial: Takatuka Pàgines: 56 Preu: 10 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor