Articles

Un país amb història

A partir del pròxim número, La República et proposa visitar 15 espais fonamentals per conèixer el nostre passat, des de l’era dels dinosaures fins a la immigració del segle passat

UNA NOVA REALITAT
La crisi del coronavirus ha alterat totalment les previsions i ha ressituat els espais més propers entre les destinacions preferides dels catalans
TURISME HISTÒRIC
Des de fa anys s’impulsen paquets o propostes en els quals s’ofereix al visitant la immersió en una pàgina del nostre passat
UNA SELECCIÓ
En la sèrie es ressegueixen els jaciments o els espais que esdevenen fonamentals per entendre un determinat període històric

Passejar-se per un paisatge gairebé lunar mentre intentem trobar restes d’ous dipositats pels dinosaures fa 65 milions d’anys. Enfilar-se fins a la serra del Godall d’Ulldecona per contemplar un conjunt excepcional de pintures rupestres. Deixar-se atrapar pel paisatge de l’Empordanet des del puig de Sant Andreu, a Ullastret, justament des de la mateixa atalaia en la qual els ibers van bastir la seva capital 2.000 anys enrere. Imaginar-se l’esplendor del fòrum d’Empúries o de l’amfiteatre de Tàrraco amb l’ajuda de la realitat virtual o recorrent hectàrees i hectàrees d’un llegat arqueològic espectacular. O bé recordar l’esplendor del barri de la Ribera, destruït després de la derrota del 1714, o passejar per les restes del Poble Vell de Corbera d’Ebre, escenari de la batalla més sagnant i decisiva de la Guerra Civil, la que va tenir com a principal escenari el riu Ebre. O, finalment, visitar el Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa o el castell de Montjuïc per conèixer la nostra tradició industrial o per endinsar-se en un dels epicentres de la repressió obrera.

El nostre país té espais o museus carregats d’història, que ens permeten explicar, en molts pocs metres quadrats i a pocs quilòmetres de casa nostra, un període concret del nostre passat. Es tracta de pàgines d’història a l’aire lliure, empremtes que han deixat els nostres avantpassats en un passat tan convuls com fascinant. Són, també, espais plenament accessibles i aptes per a tots els públics, des dels apassionats de la història fins als que comencen a sentir interès per descobrir el passat. I, en molts casos, tenen un interès que va molt més enllà de l’estrictament nacional per esdevenir atractius mundials, com ara el jaciment d’ous i nius de dinosaures de Coll de Nargó, la ciutat grega d’Empúries, la capital de la Tarraconense i el poblat neolític de la Draga, per citar quatre exemples ben significatius. Es tracta d’escenaris que ens mostren la complexa història del nostre territori, zona de pas, terra de marca i, des de molt segles enrere, destinació per a milions de persones d’altres països o regions, tal com ens recorda el Museu de la Immigració de Sant Adrià de Besòs.

Descobrir el passat

Són espais per visitar en qualsevol moment, aprofitant unes vacances curtes o un cap de setmana llarg. Però aquest any, amb la dificultat afegida per desplaçar-nos fora del país i les restriccions provocades pel coronavirus, es converteixen en cites ineludibles. Fa alguns mesos, abans que la pandèmia ho capgirés tot, la guia Lonely Planet va destacar les destinacions que havien de marcar tendència per al 2020, ja fos per la relació qualitat-preu, per l’aposta sostenible o per altres atractius. Entre els millors països a visitar, s’hi situava Bhutan, la primera nació completament ecològica; però també territoris més propers, com ara Anglaterra i Macedònia.

La crisi que arrosseguem des de fa mesos, però, ha alterat totalment aquestes previsions; i, a més a més de les dificultats de moltes economies familiars, afectades per ERTO o per un escenari incert, ha ressituat els espais més propers entre les destinacions preferides dels catalans, ja sigui per a les vacances d’estiu o per a qualsevol cap de setmana. El turisme de proximitat, familiar i amb cotxe, torna a prendre protagonisme. Després d’alguns mesos d’introspecció, les pròximes setmanes es poden convertir, amb el permís de la pandèmia, en una bona oportunitat per redescobrir el territori; i, a partir d’aquest, també el patrimoni del nostre país. L’aposta pel turisme intern també és, a parer dels experts, una opció per atenuar la inevitable davallada del nombre de visitants estrangers i el cop que està vivint un dels principals sectors econòmics del país.

Catalunya ofereix, en molt pocs quilòmetres quadrats, un ampli ventall de possibilitats per visitar. La diversitat de la natura, l’atractiu per la gastronomia, la potencialitat del nostre patrimoni material i immaterial i les noves ofertes de lleure esportiu són extremadament àmplies i perfectament combinables. L’interès per descobrir el nostre passat o el desig d’immergir-se en un període llunyà per unes quantes hores són, també, opcions a tenir en compte.

Una sèrie de 15 capítols

L’oferta és extraordinàriament àmplia, sobretot des de fa alguns anys. A banda del treball de les administracions i els historiadors per reivindicar una quantitat considerable d’espais o jaciments i per obrir espais museístics o centres d’interpretació, en els darrers anys s’hi han afegit recursos tecnològics que ens permeten fer un salt espectacular en el temps, ja sigui a través dels museus interactius o de la realitat virtual. Si, a tot això, hi afegim les tradicionals visites guiades, en alguns casos absolutament captivadores, o les sessions teatralitzades, el visitant disposa d’un ampli ventall de possibilitats per aproximar-se al nostre patrimoni històric d’una forma ben atractiva.

A partir del pròxim número de La República, us proposem recórrer el territori del nostre país de nord a sud i d’est a oest tot situant la història i la descoberta del passat com una excusa. Hem seleccionat 15 jaciments, elements patrimonials o espais museístics que resulten idonis per conèixer algunes etapes del passat, des del període cretaci, fa més de 65 milions d’anys, quan el territori era dominat pels darrers dinosaures i per un paisatge radicalment diferent del que podem contemplar avui dia, fins a la segona meitat del segle passat, quan Catalunya va viure una onada migratòria que va capgirar de dalt a baix la fesomia de moltes ciutats. També us convidarem a visitar un dels millors castells de Catalunya, el de Claramunt, o el Pla d’Almatà, dos espais ben característics dels anys en els quals Catalunya era terra de frontera, espai de contacte entre l’antiga Al-Andalus i el comtat de Barcelona.

En podríem haver seleccionat molts més, ja fos tenint en compte l’atractiu de l’indret o l’equipament adjunt. De fet, al nostre país hi ha fins a sis conjunts monumentals que la Unesco ha inscrit a la llista de Patrimoni de la Humanitat, des de l’obra de Gaudí fins a les esglésies romàniques de la Vall de Boí. Per la seva banda, la Generalitat i les administracions locals han impulsat, des de fa anys, rutes amb història, paquets en els quals s’ofereix al visitant la immersió en una pàgina del passat, ja sigui l’art rupestre, les petjades dels càtars o la de la industrialització. L’oferta és tan rica com la història del nostre país, situat en un territori de pas i amb unes condicions geogràfiques immillorables.

Tots ells podrien formar part d’una selecció. Però, en aquest cas, hem seleccionat els jaciments o els espais més característics d’un determinat període històric, aquells que esdevenen fonamentals per entendre’l i que, en la seva globalitat, ens permeten disposar d’un fil conductor per resseguir la prehistòria i la història del nostre territori. Es tracta d’una història de Catalunya a partir dels seus espais més característics.

En cada capítol, que publicarem setmanalment a partir d’aquest número i que no seguirà un ordre estrictament cronològic, us explicarem els trets principals de cada període i us convidarem a visitar un espai en concret, ja sigui un jaciment arqueològic, un castell, un museu o un centre d’interpretació; sempre per mitjà de les persones que diàriament els mostren als visitants o dels historiadors que més els coneixen. També us descobrirem quins són els objectes més singulars de cada espai o quines són les anècdotes o les històries que no us podeu perdre. I, al mateix temps, de quina manera podeu aprofitar al màxim la visita, ja sigui complementant-la amb una visita teatralitzada, alguna lectura o, fins i tot, la degustació d’algun plat de l’època. Us convidem, a partir d’avui mateix, a descobrir un país amb història.

DELS GUIES A LES VISITES TEATRALITZADES

La major part dels jaciments que us proposem visitar disposen de rutes guiades i, en alguns casos, fins tot es programen sessions teatralitzades. Els antics habitants de l’Emporiae romana del segle I dC ens expliquen com era la vida a la seva ciutat fa 2.000 anys. També podem visitar l’antiga ciutat d’Ullastret acompanyats de la Nissunin, que explica com va ser la seva vida quotidiana ara fa 2.300 anys. A Tàrraco, el ventall de propostes és molt ampli, amb les visites teatralitzades amb el Caius i la Faustina a la vil·la romana dels Munts –a Altafulla–, les visites guiades al teatre romà, les visites guiades al conjunt monumental de Centcelles i l’itinerari ‘Vida i mort a Tàrraco’. També hi ha visites guiades a la Tortosa del Renaixement, amb un recorregut pels edificis d’aquesta època d’esplendor a la ciutat de Tortosa; i una visita molt recomanable al Poble Vell de Corbera i als escenaris de la Batalla de l’Ebre.

LES MÀQUINES DEL TEMPS

A banda de la màgia que representa el contacte directe amb les restes que s’han mantingut fins avui dia, bona part dels espais o jaciments disposen d’un museu o un centre d’interpretació, en alguns casos remodelat recentment, amb la qual cosa incorpora les darreres tendències sobre museologia i noves tecnologies. A més a més, en alguns casos s’han incorporat les noves tecnologies.

El jaciment d’Ullastret va ser, en aquest sentit, un dels pioners i, després d’un treball exhaustiu entre arqueòlegs i programadors, va aconseguir completar una reproducció virtual de l’antiga capital dels ibers tal com era l’any 250 aC, que pot contemplar-se en una sala immersiva que convida a aproximar-nos a la ciutat des de l’aigua i recórrer els seus carrers i habitatges. La realitat virtual també ens permet contemplar els principals espais públics de la ciutat grega i romana, el fòrum i l’àgora; o recórrer la imperial Tàrraco. En aquest cas, es tracta d’una aplicació de realitat augmentada que permet veure com el monument recupera, amb imatges virtuals, el volum que tenia en l’antiguitat. Una experiència fascinant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor