Articles

2. Ciutat Ibèrica Ullastret (Baix Empordà)

La capital dels indigets

Entre els segles VI i II aC, Ullastret va esdevenir la capital dels ibers i una de les majors concentracions urbanes de la Península abans de l’arribada dels romans

Enric Prat de la Riba, el primer president de la Mancomunitat, es referia als ibers com “la primera anella que la història ens deixa veure de la cadena de generacions que han forjat l’ànima catalana”. Més enllà d’aquesta imatge mitificada que en va traslladar el noucentisme, els ibers no van ser altra cosa que l’evolució dels pobles de l’edat de bronze que van ocupar la costa mediterrània occidental des del segle VI fins a l’I aC, just quan el territori va iniciar el procés de romanització. Es tractava de pobles sense cap unitat ètnica i amb notables diferències cultuals. Un d’aquests eren els indigets, que dominaven la plana de l’Empordà. Disposem de diversos vestigis, però el més remarcable de tots és el d’Ullastret.

El jaciment es troba en un paratge encisador. Des del Puig de Sant Andreu, una de les dues entitats que formen la ciutat, es pot gaudir d’aquell tapís ordenat de camps de conreus que va descriure com ningú l’escriptor Josep Pla. Però encara resulta més sorprenent imaginar-se el canvi que ha experimentat el territori en els darrers dos mil anys i l’escenari que hi havia en el moment de màxima esplendor dels ibers, quan les zones lacustres dominaven tot l’horitzó fins a l’actual costa i permetien l’arribada de petites embarcacions al peu de la ciutat.

Tant el paisatge com la configuració dels dos poblats que formaven la capital dels ibers, el Puig de Sant Andreu i l’Illa d’en Reixac, a pocs metres de distància però envoltats d’aigua per tot arreu, es poden imaginar tot passejant per les restes que se n’han conservat, entre les que sobresurt una potent muralla flanquejada per sis torres troncocòniques que protegien el vessant occidental. El jaciment és un espai viu, en què any rere any es descobreixen aspectes sorprenents. El darrer de tots és el pont excavat al fossat i que permet l’accés a la ciutat, una autèntica meravella de l’enginyeria i el més antic dels que es conserven al nostre país.

El visitant pot descobrir tot això, i ho pot fer de diverses maneres. Primerament, passejant entre les runes, deixant-se endur per la imaginació. També, visitant l’espai museístic adjunt i resseguint les troballes dels arqueòlegs. Es tracta d’un museu petit, inaugurat en els anys noranta, que, malgrat el pas dels anys, segueix plenament vigent. Finalment, també ho pot fer amb una reproducció virtual que, a partir de les tècniques dels videojocs, permet conèixer la ciutat ibèrica en el seu moment de màxima esplendor, cap al segle III aC. Es tracta d’una experiència fascinant, absolutament recomanable; una màquina del temps que, en pocs segons, ens transporta milers d’anys enrere, quan aquell espai era la capital dels indigets.

L’esplendor d’Indika Actualment, ja no cal forçar la imaginació ni tenir amplis coneixements de cada jaciment per recrear el passat. Els coneixements acumulats pels arqueòlegs i les noves tecnologies permeten reconstruir la capital dels ibers, la monumentalitat de les muralles, amb les torres circulars, el tramat de carrers i un paisatge espectacular.
MAC ULLASTRET Adreça: Afores, s/n. Puig de Sant Andreu (Ullastret) Telèfon: 972 179 058 Correu: macullastret.cultura@gencat.cat Web: http://www.macullastret.cat/
CRANIS ENCLAVATS Es tractava d’un ritual relativament habitual entre els pobles gals mediterranis i les tribus ibèriques del nord de l’actual Catalunya. I fa alguns anys, es va confirmar que els ibers d’Ullastret també el practicaven. Els caps dels enemics vençuts eren tallats i transportats fins a les seves residències, on els exhibien a les façanes o als porxos, juntament amb les seves armes. El rostre d’una d’aquestes víctimes es va poder reconstruir a partir de proves bioarqueològiques, anàlisi d’ADN i un exhaustiu estudi antropològic.

Com un joc de la Play

Es pot visitar el jaciment amb audioguia, rastrejar el museu adjunt o participar en una de les visites guiades, però Ullastret ofereix un complement que ens permet un viatge en el temps. Gràcies a un treball entre programadors i arqueòlegs, s’ofereix una reproducció virtual del paisatge i la ciutat tal com eren fa tres mil anys, talment com si avancéssim a ritme de PlayStation.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor