Articles

Tàrraco és viva

El festival de recreació històrica s’adapta al context actual i plantejarà com a fil conductor com es gestionaven les pandèmies en el món antic

NECESSITAT
“L’edició del 2020 es farà perquè ni en la pitjor de les situacions es poden deixar de costat la cultura i la divulgació històrica”

Amb convenciment que “els períodes de crisi són oportunitats de reflexió i de canvis”, i que “conèixer el passat pot ajudar a conviure amb el present”, l’edició d’enguany del festival de recreació històrica Tàrraco Viva es veu més necessària que mai, segons el seu director, Magí Seritjol. Es va haver d’ajornar al maig a causa de la crisi provocada per la pandèmiade la covid-19 i ara s’ha adaptat al context actual marcat per les mesures sanitàries, però no desapareixerà del calendari dels grans esdeveniments de divulgació històrica.

Tàrraco Viva 2020 tindrà lloc a Tarragona de l’11 al 18 d’octubre, i en els darrers mesos ha refet a contrarellotge i de dalt abaix el contingut previst inicialment. Durarà menys dies del que és habitual, combinarà activitats presencials i en línia i el fil conductor plantejarà com es gestionava una pandèmia en el món antic i quins efectes econòmics, socials i psicològics se’n derivaven. “El lema, Resiliència i solidaritat a l’antiga Roma, fa referència a l’oportunitat que té la societat actual per reflexionar sobre tot el que ens està passant enguany i per entendre la crisi com una necessitat de canviar i millorar”, diu Hermán Pinedo, regidor de Patrimoni de Tarragona.

El festival arrencarà amb un debat inaugural sobre resiliència i solidaritat, moderat pel periodista Enric Calpena i amb diversos especialistes en història antiga (tindrà lloc a l’entorn de la torre Minerva de les muralles i serà presencial però també retransmès en directe), i acabarà amb un altre debat, en aquest cas sobre el valor de la història i sobre si el coneixement del passat ens pot ensenyar “alguna cosa útil per al nostre present”. Aquest acte substituirà el gran i multitudinari espectacle de cloenda que produïa Tàrraco Viva habitualment.

En aquesta edició s’han hagut d’eliminar les recreacions històriques de gran format, però l’organització ha volgut conservar el caliu del mínim contacte directe i ha programat diverses recreacions de petit format, sobretot relacionades amb la medicina, la salut i la vida quotidiana al món antic. Tindran lloc en jaciments arqueològics i espais patrimonials de Tarragona. Durant tota la setmana també se succeiran visites comentades, monòlegs, tallers conferències lectures dramatitzades... Hi haurà més de 180 activitats, 59 de les quals seran en línia, i destacaran les produccions audiovisuals fetes per al festival a càrrec del grup de música Ludi Scaenici (Roma) i d’Ars Dimicandi (Bèrgam), sobre música romana i el món dels gladiadors. Totes les activitats són gratuïtes, amb reserva prèvia i amb totes les mesures de seguretat marcades per la situació sanitària actual.

masclista i violenta

La romana era “una cultura creada en un món i una societat profundament desigual, masclista, violenta, i on les malalties, les epidèmies, la fam i els abusos de poder eren habituals”, però també “una cultura on les solidaritats familiars, veïnals i de treball, intentaven suavitzar la duresa de la vida quotidiana” i en què “les classes populars van saber generar una cultura per a la vida”, assenyala Magí Seritjol. Amb l’edició d’aquest any, el director del festival confia que el públic pugui veure “com se’n va sortir aquella societat de fa dos mil anys” de catàstrofes sanitàries com la que avui sacseja el món. L’any 165, l’imperi romà va ser sacsejat per la coneguda com a pesta antonina, una pandèmia que va durar quinze anys i que va provocar la mort de més de 2.000 persones al dia. Uns segles després, l’any 541, l’Imperi bizantí va patir les conseqüències de la pesta negra. Són només dos exemples dels precedents de la pandèmia d’aquest segle XXI: “Com van superar aquestes societats les pandèmies? Com es va enfrontar la ciutadania romana a una malaltia desconeguda? Aquelles pandèmies van tenir alguna cosa a veure amb el declivi del món romà? La resposta, com en moltes altres ocasions, la té la història. Per tant, la nostra capacitat d’entendre el present dependrà de la nostra capacitat de comprendre el passat”, indica el regidor Hermán Pinedo, que també afegeix: “Sortirem més forts d’aquesta crisi si som capaços d’aprendre de la cultura i el patrimoni històric i construïm el futur des de la cooperació i la solidaritat.”

El Museu d’Història i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona són dos dels diversos museus que participen activament en el festival, a més d’una vintena de grups de creació històrica i de divulgació històrica i nombroses entitats socials i culturals de la ciutat. Tàrraco Viva és el gran esdeveniment cultural de Tarragona i, després de les vint-i-una edicions celebrades, és un dels referents internacionals en aquest camp, pel seu rigor històric. El nombre de visitants que anualment rep el certamen supera els 160.000, una xifra que no es podrà repetir aquest cop. Tot i això, el regidor Hermán Pinedo té clar que calia muntar el festival: “Hauria estat més fàcil no celebrar l’edició d’aquest any, però ni en la pitjor de les situacions es poden deixar de costat la cultura i la divulgació històrica; la gent d’avui entén el seu present a través de la comprensió del seu passat.”

.

SABORS I AROMES DE LA CUINA ROMANA

Fa vint-i-tres anys va néixer una associació de restauradors, Tàrraco a Taula, per recuperar els sabors i les aromes pròpies de la cuina romana. Enguany, un cop més coincidint amb la celebració del festival, set restaurants de la ciutat oferiran uns menús especials basats en el recull De Re Coquinaria, el llibre de receptes atribuït a Apici, el gastrònom romà més famós de l’Imperi. “És l’esdeveniment de cuina romana més important d’Europa, no hi ha cap altre festival gastronòmic que hagi arribat a les vint-i-tres edicions, amb un màxim rigor històric. Sens dubte, un important patrimoni cultural i culinari de la nostra Tàrraco”, assenyala el president de Tàrraco a Taula, Carlos Segarra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor