Articles

7. Sant Pere de Rodes Port de la Selva (Alt Empordà)

L’esplendor del romànic

La bellesa de la natura i la mà de l’home s’uneixen al monestir de Sant Pere de Rodes, un dels millors conjunts patrimonials del romànic

El període que transcorre entre els segles X i el XII és fonamental per a la història del nostre país. Al final de tot, el marc polític i social queda perfectament definit i el nom de Catalunya i el dels seus habitants, reconegut. Al mateix temps, s’imposa un nou sistema social, el feudalisme, amb una concepció jeràrquica i tres estaments impermeables. O, dit en el llenguatge de l’època, els oratores, els bellatores i els laboratores; els que resaven, els que lluitaven i els que treballaven. Arreu del país van proliferar castells des d’on es controlava el territori, i esglésies i monestirs on es volia fer el mateix amb la ment. Més enllà del seu valor patrimonial, uns i altres simbolitzaven la legitimació de la violència i la degradació de la pagesia.

El nostre país té un patrimoni excepcional del període romànic. Però es fa difícil no recomanar, per la seva riquesa i pel paper que va jugar durant molts segles, el conjunt del monestir de Sant Pere de Rodes. El seu emplaçament, entre les muntanyes de Verdera i de Santa Helena, és excepcional i resulta impossible no sentir-se aclaparat per les vistes que es poden contemplar des del castell de Sant Salvador, des de les restes del poble de Santa Creu de Rodes o des de qualsevol atalaia que ens ofereix el monestir. En pocs metres quadrats, es resumeixen els puntals de la societat feudal mentre la nostra vista es perd més enllà del cap de Creus.

El monestir de Sant Pere de Rodes no era només un espai per al treball i l’oració, seguint la regla benedictina, sinó també un puntal feudal des d’on s’exercia jurisdicció sobre bona part del terme, tot marcant la vida quotidiana dels habitants de la rodalia, obligats a pagar censos. A l’interior del recinte, la visita no deixa indiferent, malgrat l’espoli que va partir durant els segles d’abandonament i alguna reconstrucció bastant discutible, i l’abadia ens trasllada al període que va dels segles X al XII, quan van viure el seu moment de màxim esplendor. Va ser aleshores quan es van construir els principals tresors del complex, com ara l’espectacular església, amb les tres naus, la portalada del Mestre de Cabestany i també quan es va sobreposar un claustre a un altre extremadament sobri.

UNS CAPITELLS ESPECTACULARS
Només es conserven quatre capitells amb decoració al claustre del monestir, tres dels quals són originals. És un petit tast, però ens permet imaginar-nos un claustre espectacular.
MONESTIR DE SANT PERE DE RODES Adreça: camí del Monestir, s/n, el Port de la Selva (Alt Empordà) Telèfon: 972 387 559 Correu electrònic: reservesspv.acdpc@gencat.cat
LA PORTALADA ESPOLIADA
És una de les peces que més va patir l’espoliació. La portalada del Mestre de Cabestany, feta de pedra i de marbre de Carrara, era espectacular, un llibre en relleu ple d’escultures i figures que permetien explicar escenes bíbliques de la vida de Crist.
LES TRES NAUS
La nau central de l’església és una joia del romànic català. S’hi van emprar un munt de solucions constructives originals, però la principal és el sistema utilitzat per sustentar el pes de la volta de canó, amb un doble ordre de columnes sostingut en un podi, com si es tractés de diferents pisos.

DOS CLAUSTRES

La reconstrucció d’un claustre no és un fet excessivament singular. N’hi ha un munt de testimonis arreu del país. No obstant això, allò que resulta menys habitual és que el visitant tingui la possibilitat de gaudir de dos claustres, com passa al monestir de Sant Pere de Rodes. El primer està situat a un nivell inferior i és un dels més antics de la península Ibèrica, mentre que el segon es va fer durant el segle XII. Els monjos benedictins només podien fer la volta a un dels dos espais, perquè l’altre, o bé no existia o bé estava enterrat, però el visitant actual té la possibilitat de passejar per tots dos. No us perdeu els fragments de pintures murals del claustre inferior ni els capitells del superior.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor