Articles

Abrics de l’Ermita Ulldecona (Montsià)

El primer museu a l’aire lliure

Fa més de 8.000 anys, els habitants de la serra de Godall, a l’actual terme municipal d’Ulldecona, ens van deixar un llegat excepcional a les parets dels abrics

A la serra de Godall, al terme municipal d’Ulldecona, es conserva un conjunt de pintures rupestres excepcional; un museu a l’aire lliure on el visitant queda aclaparat tant per l’espectacularitat de les representacions com per la bellesa del paisatge. De fet, són les condicions de l’indret, amb les seves escarpades cingleres, les que el van convertir en un espai idoni per practicar-hi la cacera i l’art, i també les que s’han conjurat, durant més de vuit mil·lennis, per tal de preservar el rastre dels nostres avantpassats.

Les pintures es van descobrir el 1975, quan un jove espeleòleg del Centre Cultural i Recreatiu d’Ulldecona va identificar les primeres figures en una petita cova de la cinglera. A partir d’aquella primera troballa, s’han localitzat fins a catorze abrics més i, amb el pas dels anys, tot el conjunt d’art llevantí s’ha convertit en Patrimoni de la Humanitat i en un atractiu turístic de primer ordre. Els Abrics de l’Ermita formen part de la Ruta de l’Art Rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que també inclou els jaciments de la Roca dels Moros de Cogul, la Cova dels Vilasos, la Cova del Tabac, el Conjunt d’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades i el Cocó de la Gralla.

El conjunt que us proposem es troba a tocar de l’ermita de la Pietat, un santuari adossat a les parets de la Mola de Godall al qual podem accedir, o bé pel camí tradicional de l’ermita, tot vorejant la serra, o bé per la pista que enllaça amb la carretera comarcal que va a Tortosa, a uns 4 quilòmetres d’Ulldecona. L’ermita és l’espai on podem trobar un petit equipament museístic i també el punt d’arrencada de la visita. Quan ens enfilem fins als abrics, resulta inevitable imaginar-se les escenes de cacera col·lectiva que van quedar immortalitzades a les parets. Al llarg dels gairebé 500 metres es conserven 386 figures. Més de la meitat corresponen a arquers (111) i a diverses espècies animals (82). En la resta, apareixen elements vinculats a la caça, com ara petjades, rastres i fletxes, o bé fragments indeterminats. Les pintures que podem visitar són un tast de les que hi ha localitzades, i les que es conserven, una petita mostra de les que es van arribar a fer. Un tast suficient per gaudir-ne i per entretenir-se intentant extreure el significat de cada representació.

Centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita Adreça: carretera de Tortosa. Ermita de la Pietat, Ulldecona Telèfon: 977 573 394 Web: http://www.rutadelartrupestre.cat/
PINTURES EN ALTA DEFINICIÓ Malgrat els entrebancs del coronavirus, recentment s’ha presentat una aplicació revolucionària de realitat augmentada que ens ofereix una visió espectacular de qualsevol de les escenes que podem trobar. L’aplicació es pot descarregar gratuïtament en qualsevol telèfon mòbil o tauleta amb sistema Android i iOS.

DELS PASSADISSOS A LES PASSAREL·LES

A la major part dels museus ens movem a través de passadissos i sales, però, en aquest cas, ho fem a través de passarel·les metàl·liques, i les pintures es mantenen al mateix lloc on es van fer, abric a abric. No cal tenir unes condicions excepcionals ni dedicar-se a l’espeleologia per visitar els Abrics de l’Ermita. L’espai està perfectament condicionat, amb un recorregut apte per a gairebé tots els públics. Davant la dificultat de poder accedir a la major part de les pintures rupestres, l’any 2006 es va crear el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita. Des d’aleshores, l’espai s’ha anat adequant per fer-lo cada vegada més accessible, amb un recorregut que ens a acosta a algunes de les pintures. Els guies i, des de fa relativament poc, també la tecnologia, ens ajuden a identificar molt millor cada representació, sense forçar excessivament la imaginació.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor