Lletres

Lliure malgrat la presó

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha escrit des de la presó el seu quart llibre, ‘El polsim màgic’, un conte infantil que reivindica la democràcia i en què el lector adult trobarà una metàfora sobre la realitat actual del país. El volum està il·lustrat amb aquarel·les d’Oriol Malet

Escrit entre les presons de Soto del Real i Lledoners, on fa més de tres anys que és empresonat, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, acaba de publicar El polsim màgic (Comanegra), un conte infantil il·lustrat amb les aquarel·les d’Oriol Malet. A través de la història d’una nena que vol ser astronauta, Cuixart construeix una al·legoria en què encoratja els més petits “a lluitar per un món millor i més just i a perseguir els somnis”: “És un conte dedicat als fills de tots els empresonats per motius polítics, religiosos, de gènere o de consciència que lluiten per la democràcia, els drets i les llibertats”, assenyalen des d’Òmnium.

És un conte infantil, sí, però el lector adult hi troba molts paral·lelismes amb la realitat dels darrers anys del país. Petits i grans viuran la història de la Iakun, una nena fascinada amb l’espai exterior que, quan aconsegueix ser astronauta, “es troba en un altre planeta que no és el seu, i coneix uns éssers que ni tan sols coneixen el seu idioma...”: “Aquí els adults sí que fem un paral·lelisme; aquesta és la metàfora. És un conte infantil, però els que som amants de la literatura infantil sabem que aquestes segones i terceres lectures també existeixen”, explica l’il·lustrador, Oriol Malet, que afegeix: “El que realment dona una força molt gran és que hagi estat escrit per qui ha estat escrit i sobretot amb les condicions amb què ha estat escrit. Perquè vol dir que el Jordi s’ha donat a si mateix el dret a fer una cosa així, i això es converteix en un acte molt bèstia, molt contestatari. Qualsevol altre hauria escrit una altra obra, d’un contingut molt més directe, molt més polític i amb un nivell de rancúnia que hauria estat molt lícit; però ell s’ha donat el dret de dir: «Em podeu tancar físicament tot el que us doni la gana, però espiritualment jo soc lliure, i per tant faig un llibre per a nens petits»”, explica Malet. El polsim màgic és un llibre “positiu”, i Cuixart “vol seguir emetent per als nens els valors universals d’entesa i de comprensió dels altres, encara que no siguin com tu”. Va ser el mateix Jordi Cuixart qui li va encarregar les il·lustracions: “Per a mi ha suposat poder col·laborar amb tota la causa per la qual està empresonat, d’una manera cent per cent honesta i personal, i amb la meva via d’expressió, que és la il·lustració i el dibuix”, diu Oriol Malet, que ha comptat amb l’ajuda de les seves filles a l’hora de pintar les aquarel·les.

El polsim màgic Autors: Jordi Cuixart i Oriol Malet Editorial: Comanegra Pàgines: 32 Preu: 14,19 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor