L’any més difícil
ANNA MOLINET
MARTÍ ROSSELL PELFORT “Res millor que una faula per prendre distància del que tenim tan a prop i veure’ns-hi retratats”
JOANA CORTILS “Crítica mordaç a l’‘Spain is different’ de la campanya turística iniciada en els anys seixanta”
Semblava que el món no s’aturaria mai. Tot anava endavant i ningú qüestionava gaire les nostres vides frenètiques. I gairebé d’un dia per l’altre, tot es va aturar. Tot. I llavors ni teatre, ni paper de vàter, ni festivals ni res. Tothom a casa i, de sobte, un boom d’oferta cultural en línia: Instagram Live, peces inèdites i desenes i desenes d’espectacles gravats. I la situació s’allarga i la paciència dels treballadors de la cultura, que no poden fer la seva feina, va minvant. Tot es va reprogramant, reinventant i repensant. Els festivals trampegen les notícies d’última hora, els teatres s’adapten a les restriccions i la mala salut del sector cultural fa que sorgeixin reivindicacions constants. Espectacles que s’estrenen tres vegades, festivals que alternen presencialitat i virtualitat, gires que queden confinades, públic que no pot sortir del municipi, teatres que no poden reflotar... i la incertesa de no saber què passarà demà i si podrem, o no, anar al teatre.Esperem un 2021 ple d’arts escèniques i que, malgrat les incerteses, es pugui escampar i encomanar per tot el territori.
El podi d’aquest mes de desembre d’aquest mes l’han votat la Laura, la Joana, la Judit, l’Alba, la Paula, la Mar, el Martí i el Nil, del col·lectiu Novaveu.
1
3
2
Invisibles per a la història
La història sempre ha estat escrita per homes, i per aquest motiu les dones no apareixen als llibres, i no perquè no hagin aportat res. Per això són imprescindibles propostes com aquesta, en què s’intenta compensar la invisibilització femenina presentant vuitanta dones, de camps i èpoques molt diferents, que representen un punt i a part en algun moment de la història, i que comparteixen –oh casualitat!– que han estat silenciades, esborrades o desacreditades. Una obra de petit format, dinàmica, original i necessària, amb molta recerca al darrere, que torna després del parèntesi provocat per la pandèmia. Perseverants, es fan sentir i cal escoltar-les.
LA VOLTA AL MÓN EN 80 TIES
Fins al 10 de gener. Atrium
Piulades que mosseguen
La Companyia de teatre La Calòrica, que ja ens té acostumats a una crítica social mordaç i plena d’humor, aixeca un muntatge d’alta volada. La història d’Els Ocells d’Aristòfanes serveix de punt de partida per desplegar una faula cabaretera, irreverent. Sense filtres ni embuts, construeixen metàfores que expliquen el món on vivim i l’absurditat dels sistemes polítics que ens governen. Res millor que una faula per prendre distància del que tenim tan a prop i veure’ns-hi retratats. Com si fossin tuitaires que piulen, no deixen cap col·lectiu poderós sense el comentari que es mereix. Quatre intèrprets entregats a una masterclass política, explicada com si fos una auca moderna. Els pàjarus de La Calòrica us sacsejaran les festes nadalenques, tan acostumats que estem a l’empatx de torrons i consumisme.
ELS OCELLS
Fins al 10 de gener. Sala Beckett
Bomba de rellotgeria
José y Sus Hermanas s’endinsa en el món de l’explotació turística a l’Estat espanyol; Una crítica mordaç a l’Spain is different de la campanya turística iniciada en els anys seixanta i que ha marcat el camí en el sector de la construcció fins a l’actualitat. L’espectacle combina el suport digital amb un directe enèrgic en què la música en viu se suma a la festa. I és que han preparat la versió en karaoke de La balada del ladrillo perquè tothom que vagi al Lliure de Gràcia ho faci amb la lletra apresa… Junts farem explotar la bomba de rellotgeria del turisme.
EXPLORE EL JARDÍN DE LOS CÁRPATOS
Fins al 3 de gener. Teatre Lliure de Gràcia