Articles

Raquel córcoles Autora de novel·la gràfica

“M’ha anat molt bé treballar amb un ego masculí al meu costat”

Actualment, el feminisme té moltes mirades i molts fronts oberts de lluita i anàlisi. I també de maneres de viure’l. Moderna de Pueblo en les seves novel·les gràfiques tracta el feminisme des de la serietat humorística. Es deixa anar de manera disbauxada, però no per això la lectura que se’n pot fer té menys consistència i profunditat que un assaig sobre el tema. A més, el joc paròdic per explicar una realitat sempre s’interrelaciona amb altres aspectes del comportament humà, cosa que fa que la reivindicació feminista sigui també un clam en contra de moltes disfuncions que pateix en general la humanitat.

La darrera obra de Moderna de Pueblo (Raquel Córcoles; Reus, 1986) és Coñodramas. La fuga de las secundarias, amb la col·laboració en el guió de Carlos Carrero (Zenith Libros). Es tracta d’una obra en què paral·lelament transiten diferents fils narratius que de tant en tant es troben perquè tenen el mateix discurs i intencionalitat. Un d’aquests fils és el d’un grup de superheroïnes que viuen històries de ciència-ficció pel que fa a la posada en escena, però són més aviat ciència-realitat.

En aquesta nova tramesa de les històries protagonitzades per Moderna de Pueblo, Córcoles i Carrero fan un pas endavant en la cruesa del seu humor. “En certs moments ens hem hagut de frenar per no ofendre ningú –explica Córcoles–, però em sembla que al llibre hi ha molts tipus d’humor segons l’escena. Hi ha humor de diàleg, hi ha escenes en què, més que ser humorístiques, hem tractat de reflectir-hi una realitat més sarcàstica. Però sí, hi ha alguna cosa que pica.”

La manera de treballar de Córcoles i Carrero es basa en les converses que ells dos mantenen a títol personal i de les quals després extreuen elements per donar forma al guió. Lluny de ser un entrebanc per elaborar un discurs feminista, l’aportació de Carlos Carrero és fonamental: “M’ha ajudat molt tenir un ego masculí treballant amb mi perquè, per dir-ho d’alguna manera, a mi no em surt defensar prou la meva obra, però ell, com que ha estat sempre al darrere, em revalora allò que he fet.” I hi afegeix: “Al llibre es pot veure com he anat vencent tots els complexos que tenia i com de les nostres converses han sortit els temes a tractar. És cert que en segons quins assumptes de dona soc jo la que capta els temes, però després els discutim tots dos.”

El personatge Moderna de Pueblo tindrà una adaptació cinematogràfica basada en el llibre Idiotizadas en una producció d’Álex de la Iglesia. La còmica i presentadora Eva Hache debutarà com a directora.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor