Pantalla

Cartellera

NOTÍCIES DE L’OEST

De tant en tant, Hollywood ens ofereix un western, un dels seus gèneres favorits i repetits fins a la sacietat, que refresca i activa aquest món tan explorat gairebé des de l’inici de la història del cinema. L’excel·lent Sense Perdó (1992) va donar pas a altres revisions amb més o menys fortuna en les dues darreres dècades com Open Range (2003), Appaloosa (2008), Deute d’honor (2014) o Valor de llei (2010). És aquesta darrera la que s’assembla més a News of the world (traduïda a l’Estat espanyol com Noticias del gran mundo). En totes dues un home madur, noble i recte, experimentat en mil batalles, posarà la seva experiència i honor al servei d’una nena i una noble causa. El realisme i la cruesa del vell Far West es relata amb idèntica netedat i aprofitant una notable fotografia. El resultat visual i històric en els dos casos és força convincent, amb la base sempre d’una trama prou interessant perquè els protagonistes visquin la seva aventura al límit i a la vegada vagin connectant, tot i ser inicialment éssers totalment oposats.

Si Jeff Bridges emulava el gran John Wayne en el remake Valor de llei, arribant al cor de la seva clienta, atrapant els dolents i salvant-li la vida, a Noticias del gran mundo, el capità Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) es guanya a poc a poc però irremeiablement l’ànima de la petita Johanna Leonberger (impressionant l’actuació de la jove alemanya Helena Zengel). Igual que a Camí de perdició (2002), Hanks protegeix un menor amb tot el seu carisma i honradesa. I és que ja se sap que si algú representa valors dins i fora de la pantalla als Estats Units en l’entorn de Hollywood, aquest és Tom Hanks (presentador en la presa de possessió de Joe Biden). És per això que el paper li va com anell al dit i en cap cas decep, donant-li tota la força i intensitat que el personatge protagonista necessita i mereix. Precisament, de la seva escala de valors i de la seva bondat sortirà la decisió del capità Jefferson Kyle Kidd de creuar 600 quilòmetres de territori texà per portar Johanna, òrfena per partida doble, amb l’única família que li queda. Kidd, veterà de la guerra civil i ara viatger errant que conta històries i notícies, haurà d’assumir molts perills al salvatge oest mentre aprèn a fer de pare de Johanna, una nena de 10 anys que va ser segrestada sis anys enrere pels Kiowa i que ara també ha perdut la seva tribu. Com a la mítica Centaures del desert (1956), Johanna –igual que Natalie Wood–, haurà de fer un enorme esforç per reintegrar-se a la societat civilitzada.

Paul Greengrass, acostumat a maniobrar amb l’acció en la saga Bourne, adapta (participa en el guió) aquí una novel·la de Paulette Jiles per donar forma a aquest western crepuscular de to invers al seu estil, en què compta amb Hanks, amb qui ja va coincidir a Capità Phillips. El director britànic abandona el seu ritme narratiu frenètic per prendre’s una pausa i contemplar. No hi falten les ferides de la guerra i l’odi, ben presents en aquesta pel·lícula, que a falta de espòiler (el final és prou previsible), us avancem que podreu veure a Netflix a partir del 10 de febrer.

NEWS OF THE WORLD Direcció: Paul Greengrass Guió: Luke Davies, P. G. Música: J. Newton Howard Fotografia: Dariusz Wolski Productora: Playtone, Universal Pictures País: Estats Units Any: 2020
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor