Lletres

Història

UNA TRAGÈDIA DESCONEGUDA

La Guerra Civil (1936-1939) és un dels episodis de la nostra història que ha generat més bibliografia. I, malgrat tot, encara segueixen havent-hi un munt d’ombres i silencis, d’històries per explicar i d’aspectes per analitzar. Un d’aquests són els desplaçaments forçosos que es van produir durant els primers mesos de la guerra. Més de trenta mil persones van abandonar el país, algunes d’elles vinculades a l’Església o a la dreta política; però també empresaris i terratinents, membres de les classes mitjanes o persones que no volien combatre en cap dels dos bàndols.

L’historiador Josep Lluís Martín i Berbois és l’editor d’un recull de textos de diferents especialistes que neixen de la jornada 1936. Desplaçaments forçosos i primers exilis, organitzada pel Memorial Democràtic. El gruix principal del llibre se centra en l’anàlisi del fenomen, en les gestions per salvar vides que es van fer des de la rereguarda, algunes de personatges coneguts i d’altres de més anònimes (Manuel Pérez Nespereira i Rubèn Doll-Petit); en les actituds de l’Església davant la persecució (Josep Maria Solé) i en les ombres de les evacuacions (Arnau Gonzàlez Vilalta). El llibre, però, també recupera les històries d’exiliats coneguts, com ara Claudi Ametlla (Xavier Pla), Francesca Bonnemaison i Aurora Bertrana (Susanna Tavera), Amadeu Hurtado (Joan Safont) o Manuel Brunet (Francesc Montero) i, fins i tot, el testimoni de Montserrat Trias de Bes, exiliada a Gènova. En total, deu aportacions que serveixen per conèixer “en tota la seva complexitat la nostra història recent i afrontar amb garanties totes les cruïlles i paradoxes que afecten la nostra memòria col·lectiva”, tal com recordava el director del Memorial Democràtic, l’historiador Jordi Font, en la presentació.

Un petit tast
“[L’acció humanitària d’algunes persones] va comportar que tots ells rebessin amenaces de mort, i, fins i tot [...] Josep Maria Espanya i Ventura Gassol van haver de deixar Catalunya a l’inici de la Guerra Civil, ja que temien per la seva vida. Aquesta és, sens dubte, una de les grans paradoxes d’un front antifeixista tan divers i amb interessos contraposats [...]” “Un cop finida la guerra, els catalans que s’havien adherit a la causa franquista van tornar victoriosos al Principat, van recuperar propietats i indústries i l’ordre previ a la República a canvi de legitimar una dictadura feixista amb el seu consens”
1936: desplaçaments forçosos i primers exilis Autor: Josep Lluís Martín i Berbois (Editor) Editorial: Memorial Democràtic Pàgines: 275 Preu: 20 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor