Lletres

Editors km 0

Vuit editorials, encapçalades per Comanegra, s’han agrupat en el segell Llibre Local, a través del qual es comprometen a fer a Catalunya tots els processos que comporten l’edició d’un llibre. Per Sant Jordi muntaran una parada conjunta amb els seus respectius catàlegs a la Fàbrica Lehmann

MIRAR L’ETIQUETA
“Igual que mirem l’origen de la fruita que comprem, hauríem de mirar més els crèdits dels llibres per saber on s’han imprès”

El 28% dels llibres que s’editen a Catalunya s’imprimeixen a Àsia. I a aquests s’hi ha de sumar una xifra considerable de volums que s’imprimeixen a l’Europa de l’Est. Aquestes xifres topen amb el fet que Catalunya disposa d’una indústria gràfica potent. Aquesta dicotomia ha fet que un grup de vuit editorials s’agrupin en el segell Llibre Local, amb el qual es comprometen amb la producció “amb consciència ambiental i de proximitat”: “Tenim una indústria gràfica de referència, unes impremtes magnífiques que generen una ocupació laboral molt important, i ens agradaria que tota la cadena del llibre –i els lectors, al capdavall– siguin cada vegada més conscients de la importància de fer els llibres amb criteris de proximitat”, explica Alba Cayón, en representació de Comanegra, l’editorial que fa vuit anys va iniciar aquest segell, al qual ara s’hi sumat set més: La Topera; Pol·len Edicions; Piscina, un petit oceà; Nanit Editorial; Mosaics; Yekibud, i Llibres Parcir. La directora executiva de Comanegra explica: “Igual que mirem més l’etiquetatge d’un jersei per saber on s’ha fabricat, o l’origen de la fruita i la verdura que comprem, hauríem de mirar més els crèdits dels llibres per saber on s’han imprès.” Cayón xifra en un 4% la població que treballa en el sector de la indústria gràfica i també destaca que de tota l’ocupació d’arts gràfiques de l’Estat, un 27% es troba a Catalunya.

Amb el segell autodeclaratiu Llibre Local, les editorials es comprometen a no deslocalitzar a altres països cap dels processos que comporten l’edició d’un llibre: “El focus principal, i on el segell pren més importància, és en el compromís d’imprimir a Catalunya”, afirmen. I aquest Sant Jordi 2021, per primera vegada, els integrants del segell s’han organitzat per celebrar conjuntament la diada amb una mostra dels seus respectius catàlegs, que tindrà lloc el mateix dia 23 d’abril al pati de la Fàbrica Lehmann. Aquesta parada conjunta, que s’organitzarà amb el lema Per Sant Jordi, regala amb segell Llibre Local, servirà per visibilitzar els llibres produïts localment. Entre les propostes literàries que s’hi podran veure destaca la gran quantitat de llibres infantils. Per a Cayón, això suposa un “mèrit doble”, ja que la majoria de llibres que es produeixen fora de Catalunya són per a infants. Per això l’editora de Mosaics, Mertxe París, que també és llibretera, reclama més consciència especialment entre les editorials d’infantil i juvenil: “No pot ser que cada dia arribin més llibres impresos a l’altra punta del món que parlen, entre altres coses, de la preservació del medi ambient.” De fet, els membres del segell anuncien que Llibre Local emprendrà pròximament una volada molt més ambiciosa “en la línia de l’ecoedició i de la certificació ecològica de gestió ambiental”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor