Lletres

XAVIER BORONAT

LLIBRERIA VAPOR VELL. Carrer Doctor Fleming, 10. Premià de Mar

Objectiu clau: poder arribar a tothom

Barreja d’oportunitat i somni fet realitat, el 14 d’abril del 2015 obria les portes la Llibreria Vapor Vell de Premià de Mar per, com diu el seu propietari, donar resposta a una necessitat

Una aposta decidida amb els temps que corren.
La meva relació amb la literatura sempre ha estat molt intensa i feia molt temps que donava voltes al fet de poder obrir una llibreria al meu municipi. La feina que feia no m’omplia, volia plegar i vaig creure que si jo tenia necessitat de poder tenir a tocar un establiment així, era perfectament factible que hi hagués més gent que ho veiés igual. M’hi vaig llançar de cap!
El projecte pensat es va poder fer realitat o hi va haver canvis?
Crec que sí, perquè la meva percepció d’allò que ha de ser la lectura és molt popular. Crec que ha d’estar a l’abast del major nombre de gent i tenir un ampli ventall d’opcions per escollir. Al Vapor Vell qualsevol lector, o la gran majoria, pot trobar allò que busca. Treballem gènere infantil, novel·la gràfica, àlbums il·lustrats per a adults, llibre feminista... És evident que el nostre espai és limitat i no tenim tot l’estoc que voldríem, però si no hi és, ho busquem. Des del lector de best-sellers fins al d’assaig, tots els públics poden trobar el seu volum a casa nostra.
Premià de Mar és un municipi on es llegeix?
Estic convençut que en tots els municipis es llegeix, més o menys. La lectura, al meu entendre, és una activitat transversal que no deixa ningú al marge, i per això és tan apassionant anar enllaçant llibre i lector. Fa sis anys que som aquí i en volem continuar molts més. També és cert que la nostra àrea d’influència arriba a poblacions veïnes com Premià de Dalt i Vilassar de Dalt.
Quines creu que han de ser les qualitats del llibreter?
Paciència! [riu]. No, seriosament, crec que s’ha de ser prescriptor, perquè el meu ofici bàsicament és llegir i explicar allò que he llegit. Tenim un gran competidor que és aquest monstre d’internet amb certa empresa al capdavant que et serveix el llibre que has demanat en vint-i-quatre hores. Nosaltres intentem acostar-nos a aquesta realitat, pel que fa al servei, però vull pensar que aportem el plus de l’experiència i de l’estimació per l’ofici.
Funciona encara el boca-orella quan es tracta de recomanar un llibre?
I tant! I també ens ve molta gent demanant-nos que li recomanem nosaltres una lectura. A partir d’una conversa amb la persona que ens ve a veure et pots fer una idea de quins són els seus gustos, quin llibre li pot agradar, quin no cal ni que li plantegis... Crec que el nivell d’encerts és prou alt perquè tenim força gent que repeteix i torna.
La fidelització continua sent un punt clau?
Per descomptat. Aquesta és la gran virtut de l’atenció directa. La gent ve molt a la llibreria a xerrar i a compartir experiències de lectura.
Quins gèneres són els top ten de vendes?
Una mica de tot, fent honor a allò que deia de voler arribar a tothom.

EL CLÀSSIC

EL MESTRE I MARGARITA (reedició) Autor: Mikhaïl Bulgàkov Editorial: Edicions Proa Pàgines: 560 Preu: 22,90 La nova traducció de Xènia Dyakonova recupera aquest clàssic de la literatura russa del segle XX, on el diable en persona es presenta al Moscou dels anys trenta i sembra el caos en la societat soviètica.

LA NOVETAT

HAMNET Autora: Maggie O’Farrell Editorial: L’Altra Editorial Pàgines: 360 Preu: 23,95 La vida familiar de William Shakespeare i Anne Hathaway queda marcada per la mort als 11 anys del seu fill Hamnet, que donarà nom a una de les obres més cèlebres de l’autor.

ELS LLIBRES SÓN MASSA CARS?

No. El llibre va molt més enllà del seu preu de venda. Sobretot quan parlem d’editorials petites que s’arrisquen amb títols i autors nous, però han de fer un tiratge molt més curt. Cada cop més, els lectors d’aquestes editorials entenen que els volums puguin arribar a ser un pèl més cars, tampoc tant. Els llibres no són més cars que altres opcions de lleure actuals i, a més, et pots trobar novetats a preus més assequibles en formats com ara el de butxaca. Ara, el debat més profund crec que caldria fer-lo sobre la necessitat de socialitzar els llibres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor