Lletres

MARIANA SARRIAS

BYRON. Carrer Casanova, 32. Barcelona

Un concepte ampli i d’espai per gaudir

Una de les darreres llibreries que ha obert a Barcelona ofereix una àmplia oferta literària, esdeveniments, gastronomia de proximitat, intercanvi i club de lectura, amb xemeneia inclosa

Com neix aquest nou projecte d’obrir una llibreria al centre de Barcelona?
Fa catorze anys, amb el meu soci, Víctor Manuel Sánchez, vam obrir una editorial acadèmica i divulgativa, Huygens. Després de molts anys de veure el mercat des de la banda de l’editor, feia temps que teníem ganes de passar també a l’altre costat i ampliar el negoci amb una llibreria generalista. La vam començar a projectar fa quatre anys. Primer vam cercar el local, després com fer la reforma, els permisos, els diners... Vam començar les obres el novembre del 2019 i volíem obrir l’abril del 2020, però va començar la pandèmia i ens vam haver d’aturar, com tothom. La sensació de soledat al carrer era impressionant. I com tothom, no sabíem quan duraria, si seria cosa de quinze dies... Era difícil trobar els materials d’obra... Tot es va complicar, però al final ens en vam sortir i al novembre vam obrir. El primer dia vam plorar, perquè va ser molt emotiu. És un projecte molt personal.
Tenint en compte la situació actual ha estat sens dubte una aposta empresarial molt valenta...
El cert és que dins d’aquesta situació complicada, també hi havia moltes ganes de bones notícies, de cultura, de poder sortir, de fer activitats recreatives i culturals... i la resposta i la percepció han estat molt bones. No només del barri, que està content de tenir un establiment cultural amb unes dimensions rellevants, sinó també dels mitjans de comunicació, i sense haver fet una gran campanya. Hi ha hagut interès per saber com havíem arribat aquí. I això ha ajudat per donar-nos a conèixer. La gent ens va descobrint, això sí, bàsicament gent de Barcelona, perquè no hi ha gaires possibilitats de mobilitat.
Com ha afectat la pandèmia al pla de negoci inicial?
Vam fer unes previsions, amb un pla d’empresa, però s’ha hagut refer, és clar. Tot i les circumstàncies, estem contents de la rebuda i l’arrencada, que ja és molt en un moment en què tot és molt complicat.
Quin és el concepte de la llibreria Byron?
Té un punt domèstic, d’allò que voldríem tenir a casa. Volíem un espai tranquil, silenciós, ampli, amb caliu i confort. Ser una mena d’oasi dins l’Eixample. La intenció també és que a l’entorn de la llibreria hi hagi moltes activitats relacionades, des d’una proposta gastronòmica a la cafeteria fins a presentacions, conferències, tallers, clubs de lectura, cursos, música o exposicions. Volem un concepte de botiga, però també de centre cultural dinàmic. Ara falta veure si tot això és sostenible. Estem fent presentacions en petit format per streaming, per a la gent que no pot venir. Quan tot es normalitzi, la intenció és consolidar-nos com un espai de cultura sòlid, amb una proposta atractiva, coherent i interessant, també com a llibreria, amb un bon catàleg.
Quina és l’oferta de Byron?
Som generalistes, en el sentit que volem, si l’espai ens ho permet, tenir una bona representació de gairebé tot. És impossible tenir totes les matèries, però volem que la selecció sigui interessant. I no només de novetats. Les novetats tenen una rotació molt ràpida. Es publica moltíssim i si et centres en això, necessites molt d’espai perquè entrin les següents. També tenim una tria molt tranquil·la de llibres de fons, de fa un any, cinc o deu.

LA NOVETAT

CAVALLS SALVATGES Autor: Jordi Cussà Editorial: L’Albí Pàgines: 362 Preu: 20 Impacta per la dissonància entre allò que explica (els anys foscos d’una heroïna segant vides arreu de la Catalunya interior) i per com ho explica (amb un llenguatge treballat).

EL CLÀSSIC

CRIM I CÀSTIG Autor: Fiódor Dostoievski Editorial: Alpha / Fundació Bernat Metge Pàgines: 704 Preu: 34,95 La nova edició de la col·lecció Bernat Metge Universal fa un rentat de cara a aquest clàssic atemporal gràcies a la traducció de Miquel Cabal i l’estimable pròleg de Francesc Serés.

UBICACIÓ ESTRATÈGICA A BARCELONA

No gaire lluny del mercat de Sant Antoni, en un dels barris amb més densitat de Barcelona dins del districte de l’Eixample, la llibreria Byron té una ubicació privilegiada. “És un barri cultural, actiu. Ara, evidentment, el turisme no hi és per la pandèmia, però estem en una zona que potser quedava desemparada d’espais i vida cultural, de llibreries. A més, és un barri amb molta densitat, amb molta gent, i amb inquietuds culturals. Ens sembla que és una bona ubicació com a pulmó cultural de Sant Antoni”, opina Mariana Sarrias, directora de la nova llibreria Byron.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor