Lletres

ANNA NICOLAU

LLIBRERIA LES VOLTES. Plaça del Vi, 2, Girona

La cultura com a eina per fer país

La llibreria Les Voltes continua apostant per la cultura catalana com una eina indispensable de país, tal com ja feia durant el franquisme

Situada al costat de l’Ajuntament de Girona, a les voltes de la plaça del Vi, aquesta llibreria emblemàtica, constituïda ara com a fundació, es va crear en ple franquisme. Molta història al darrere, oi?
Va començar, el 1963, com una petita llibreria, però amb l’objectiu de treballar i preservar la llengua i la cultura catalanes en tot el seu espectre més ampli. Aquí hi han vingut a intervenir des d’artistes plàstics fins a poetes, de pintors a escriptors... Va ser un punt de resistència durant una època tan complicada com els anys seixanta del segle passat. Amb el pas del temps, s’ha anat adaptant a les diferents circumstàncies, però sense perdre mai aquest horitzó i treballar al màxim per fer un país millor i més lliure des de la cultura.
Veneu exclusivament llibres en català?
Sí, és un compromís que hem tingut des de sempre. Som conscients que ja hi ha altres llibreries que ofereixen llibres en altres idiomes, però com que nosaltres el que volem és, precisament, que es normalitzi la nostra llengua i que s’entengui com una eina indispensable per al nostre país, doncs creiem que la millor manera és tenir aquest punt especialitzat, on el lector pugui trobar tot allò que existeix publicat en català i que puguem aconseguir.
Destaqueu sobretot el catàleg infantil, per què?
Per a nosaltres, és una secció molt important, perquè creiem que des de ben petits és bàsic poder accedir a recursos, a llibres i a material en qualsevol format en llengua catalana. A més a més, en el context actual, és complicat defugir la quantitat d’inputs que ens arriben en altres llengües, com en castellà o fins i tot en anglès. Quan som petits, que és quan agafem aquest hàbit de la lectura, podem fer servir els llibres com a companys de formació i de viatge, i és important que els puguem trobar en la nostra llengua materna.
Com heu viscut la pandèmia?
Primer, com tothom, amb molta incertesa, tot i que de seguida vam intentar vehicular aquesta sensació de neguit i de no saber com ens en sortiríem per buscar solucions. Haver de tancar va ser un cop molt dur, però vam aprofitar per intentar millorar el nostre web, projectar-nos cap a la xarxa i mirar d’estar amatents per veure com podíem arribar millor als nostres potencials clients. Com que ells no podien venir, els vam fer arribar l’esperit de la llibreria: fent recomanacions a les xarxes socials, potenciant el comerç en línia, portant llibres a qualsevol punt dels Països Catalans... I hem continuat fent totes les activitats que hem pogut adaptant-nos a les diferents restriccions. Ara retransmetem a través de les xarxes totes les presentacions que fem, amb més o menys públic en funció de les recomanacions del Procicat, i amb l’única diferència que mirem d’enregistrar-les i retransmetre-les amb molt bona qualitat perquè la gent des de casa les pugui gaudir. També oferim als lectors que no hi poden assistir físicament la possibilitat que l’autor els pugui signar igualment un llibre i l’endemà el tinguin a casa, com si haguessin vingut.

LA NOVETAT

ELS ANGLES MORTS Autor: Borja Bagunyà Editorial: Edicions del Periscopi Pàgines: 491 Preu: 19,90 Una novel·la amb una constel·lació de personatges sacsejats per una descoberta insòlita que Les Voltes recomana per la seva capacitat innovadora i la seva riquesa lingüística i estilística.

EL CLÀSSIC

GRAN ENCICLOPÈDIA CATALANA Editorial: Edicions 62 / Enciclopèdia Catalana A partir de l’any 1968, aquesta gran enciclopèdia es venia a la llibreria Les Voltes per fascicles. “La destaquem per la seva significació i per la seva rellevància per a la llengua i el país”, diu Nicolau.

Continueu imprimint el DNI català?

Durant els anys vuitanta, Les Voltes es va atrevir a emetre un DNI català que molts dels independentistes d’aquella època es van afanyar a encarregar. “El continuem fent, és un document que t’acredita com a membre de la nació catalana. És un element simbòlic que no té cap validesa, però és també un gest important”, assegura Anna Nicolau. Va ser una idea del mossèn i activista Josep Dalmau i Oliver, que Les Voltes es va decidir a continuar. Ja se n’han emès 90.000. Per saber quant costa i com es fa, només cal entrar al seu lloc web.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor