Lletres

OLGA VILA I ERNEST RIERA

LLIBRERIA SWEET BOOKS. Carrer de les Ferreries Velles & Carrer Minali. Girona

Llarga vida als llibres

En un petit local del Barri Vell de Girona es pot triar i remenar entre volums que han passat per més d’un parell d’ulls, edicions mítiques i alguns exemplars amb dedicatòries oblidades de figures de la literatura

Olga Vila i Oliveras i Ernest Riera i Abrussà han estat sempre treballadors i activistes culturals. Des del 20 de desembre del 2013, regenten l’establiment de llibres de segona mà Sweet Books, al cor del Barri Vell de Girona. En aquest local, la literatura d’arreu combina amb les llaminadures, l’altre esquer per endolcir el paladar a més de l’ànima. Compaginen la feina de llibreters amb altres ocupacions, l’Olga a la Universitat de Girona i l’Ernest com a reconegut traductor amb més de 120 títols a les espatlles d’autors com John Irving, Harold Pinter, Tom Wolfe, Don DeLillo, Bruce Chatwin, Zadie Smith o els còmics de Corto Maltés.

Com sorgeix aquesta llibreria?
O.V.: Sempre hem treballat en el món cultural, i en el món dels llibres especialment. Vam néixer en moments complicats; jo en aquell moment m’havia quedat a l’atur i tenia ganes de muntar alguna coseta. La idea inicial era que la cultura circulés, que no es fessin malbé els llibres, que en un moment difícil per a molta gent tothom hi pogués tenir accés. Vam començar amb una parada en mercats de segona mà de Girona i finalment ens vam llançar a la piscina, amb un local de vint metres quadrats, que aviat se’ns van fer petit i vam poder ampliar.
Llibre de segona mà? Llibre de vell?
E.R.: De segona mà. Els llibres de vell són fins a mitjan segle passat.
Quin és el més antic que teniu?
E.R.: N’havíem tingut del segle XVII, ara els més antics són del XIX, però no ens hi dediquem. Ens centrem a donar nova vida a llibres a partir dels anys cinquanta o seixanta fins a l’actualitat.
Quin fons teniu?
E.R.: De catalogats, ara uns 10.000. Des que vam obrir n’hem tingut entrats entre 30.000 i 40.000. En un mateix moment, a la llibreria n’hi poden haver 10.000 d’entrats i 30.000 per catalogar.
Quin és el client habitual?
O.V.: Tot tipus d’edats, classe i nivell cultural. Ens satisfà molt. I veure nanos de 16 o 17 anys que busquen títols de filosofia, o clàssics catalans, fa il·lusió.
També col·leccionistes?
O.V.: Sí, però no era la idea inicial, ens hi hem anat trobant. Ens han arribat llibres dedicats per Espriu, Carner...
Dedicatòries d’èpoques en què no hi havia signatures massives com ara i que, per tant, tenen un altre valor...
O.V.: Correcte, no eren autors que signessin llibres cada Sant Jordi. També ens hem dedicat a buscar edicions concretes de llibres descatalogats.
Per encàrrec?
E.R.: Sí, gent que busca un llibre que va llegir de jove o de petit i que el voldria tornar a tenir. Mirem de trobar-lo. Ens hem anat adaptant per arribar a tots els interessos, i com més llibres dels que no es troben tinguem, millor.
Com us arriben? Gent que buida la biblioteca dels pares, o dels avis, gent que ja els ha llegit i no li caben...?
O.V.: Hi ha de tot. De vegades hem dit, sort que hem anat a veure determinada biblioteca personal, perquè remenant hi hem trobat coses que valen la pena.
E.R.: En llibreries que anaven a les escombraries hi hem trobat llibres signats per Espriu, Sagarra, Carner, Pla...
Gent que no sap el patrimoni que té?
O.V.: O no els interessa, els fa nosa...
Heu dit a algú: “Escolta, saps de què t’estàs desprenent?”
E.R.: Sí. I alguns diuen: “És igual, no m’interessa, m’ho vull treure de sobre.”
O.V.: També ens ha passat a l’inrevés. Gent que et truca i et diu: “Tinc uns llibres fantàstics”, i no n’hi ha per a tant!

LA NOVETAT

guàrdies! guardies! Autor: Terry Pratchett Traducció: Ernest Riera Editorial: Mai Més Pàgines: 384 Preu: 18,95 Primera traducció al català d’un volum de la sèrie del Discmón, fenomen de vendes global que va començar el 1983 amb la publicació d’El color de la màgia i que s’ha convertit en un fenomen de culte, amb més de 70 llibres i 90.000 de còpies venudes, tant el seu autor com la saga.

EL CLÀSSIC

quanta, quanta guerra... Autor: Mercè Rodoreda Editorial: Club Editor Pàgines: 256 La novel·la de les desventures d’Adrià Guinart va ser publicada per Club Editor el 1980 i reeditada per últim cop el 2019.

els clients són només locals?

O.V.: Hem enviat llibres fins i tot a Austràlia! En aquest cas eren dues persones d’aquí que viuen allà.

E.R.: Però també hi ha gent de fora, turistes que passen per aquí, que entren, compren alguna cosa i de vegades et fan algun encàrrec, com una gent de Nou Hampshire o una noia d’Islàndia. Tant gent que són d’aquí i viuen a fora com persones que estan de pas. En aquests casos, majoritàriament, compren llibres en anglès, però també ens hem trobat amb algun cas que venia a buscar edicions determinades en català.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor