Lletres

MARIA TERESA CALABÚS I CASAS

LLIBRERIA EL CUCUT. Carrer del Roser, 31. Torroella de Montgrí

Acompanyant el lector tota la vida

La llibreria El Cucut fa trenta-quatre anys que prescriu el llibre adequat per a cada client. Conèixer els gustos dels lectors és bàsic per aconseguir-ho

El Cucut és una llibreria “de poble”?
Jo no la definiria així. És una llibreria independent i generalista, tenim de tot, tots els gèneres literaris, amb la intenció de cobrir totes les necessitats del poble. Volem que la llibreria et pugui acompanyar durant tota una vida. Com més petit és el poble, més generalista ha de ser la llibreria. I som independents perquè venem allò que considerem adequat per als nostres clients i no allò que ens diuen els editors.
Se’ls reconeix la capacitat de saber trobar el llibre adequat per a cada lector. Quin és el secret?
Hi ha una manera molt fàcil. Cal preguntar a cada persona què ha llegit que li hagi agradat. Quan et parla de tres obres que li han agradat molt ja pots tenir una idea del que li pots recomanar. El problema és que moltes vegades la gent no té memòria, només et sap dir de què va el llibre, i llavors és més difícil. Però sempre és important saber què ha agradat i què ha decebut. De vegades, la fama precedeix l’obra i algú pot haver comprat un llibre simplement perquè li han recomanat les amigues o perquè l’han vist a la llista del més venuts, i després queda decebut. Per això és important tenir informació. A la llibreria no solen venir clients dient, per exemple, que busquen una obra literària molt reflexiva. No t’ho diran mai amb aquestes paraules.
Quins són els gustos majoritaris?
Sempre ha passat, però ara amb la pandèmia encara més, que la gent el que vol és distreure’s. Quan a les contraportades es parla de crisis, de desànim, de suïcidis... el lector es tira enrere.
També feu que l’experiència de llegir vagi una mica més enllà, amb altres activitats com presentacions, el club de lectura o el berenar de Sant Jordi...
He de dir que només fa dos anys que vam començar amb el club de lectura, però que de seguida va tenir molt bona acollida. És una experiència molt interessat, el grup que s’ha fet és molt participatiu, molt franc i obert. La veritat és que tenim feina a callar! També hem fet sempre moltes presentacions, però ara les dinàmiques estan canviant. L’escriptor, l’autor, ja arriba de manera molt directa al seu lector a través de les xarxes i això fa que el contacte directe s’estigui perdent una mica. Crec que s’haurà de recuperar, perquè és molt interessant.
Com heu viscut la pandèmia?
Nosaltres teníem el web abans de la pandèmia, però pensàvem que només servia d’aparador, perquè difícilment veníem llibres per aquell canal. Però amb el confinament, la gent fidel, aquells a qui els sabia greu que estiguéssim tancats, van començar a utilitzar-lo i això ens va fer molt feliços. Pel que fa a sobreviure, estem bé, la gent ha estat molt participativa, hem tingut molts actes de solidaritat. Clients que ens deien que encara tenien llibres pendents, però que en venien a comprar més perquè volien fer despesa. Estem molt agraïts, la veritat.

LA NOVETAT

TIRANT LO BLANC Autor: Joanot Martorell Editorial: Proa Pàgines: 976 Preu: 24,90 Com a novetat, Calabús recomana aquesta edició en què Màrius Serra ha adaptat al català actual una de les obres més importants de la literatura catalana i europea.

EL CLÀSSIC

LA VENEDORA D’OUS Autora: Linda D. Cirono Editorial: La Magrana Pàgines: 168 Preu: 15 Publicada el 2012, aquesta novel·la curta d’una dona pagesa alemanya que amaga un jove jueu al galliner és un referent per a la llibreria. “Ens va fer veure la importància de la recomanació. Molta gent l’ha comprat i després l’ha volgut regalar”, diu Calabús.

COM VIUREU AQUEST SANT JORDI?

“El Sant Jordi de l’any passat vam estar tancats i vam treballar només amb la web. El que ens va preocupar quan vam reobrir van ser les mesures de seguretat. La gent va a les llibreries de confiança com hi ha anat sempre. La primera clienta després del confinament es va saltar totes les barreres. Donar normes, posar pautes... ens preocupa una mica. Que no pugui entrar tothom a la llibreria, que hi hagi cues fora i que els clients hagin de triar els libres amb presses... és difícil d’imaginar. Segurament serpa difícil d’organitzar, però primer és la salut de tothom”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor