Lletres

IRENE BONET

LLIBRERIA DRAC. Passeig Blai, 61. Olot

Lectura i premsa al mig d’Olot

Fundada el 1973 als baixos de la casa modernista Gaietà Vila, el Drac és un dels centres de difusió literària més importants de la Garrotxa, amb un ampli fons de títols que dona especial relleu a publicacions locals i a l’àrea infantil i juvenil

Situada al Firal d’Olot, el passeig més emblemàtic de la capital garrotxina, la Casa Gaietà Vila (1905) és una parada obligada per admirar elements decoratius del modernisme com la forja, la ceràmica i el medievalisme, però també perquè acull un dels centres de difusió literària més importants de la comarca: la llibreria Drac, fundada l’any 1973. Es defineix com una llibreria generalista amb un ampli fons de títols que dona especial relleu a les publicacions locals i a l’àrea infantil i juvenil, a més de fer cerca de llibres d’importació i de segona mà.

La situació del Drac és un privilegi.
És un tret diferencial, sí, estar al rovell d’Olot i als baixos de la casa modernista Gaietà Vila. A més, tenim molt de vidre i aparador, un fet poc habitual a les llibreries. Molts visitants es paren per admirar l’edifici i aprofiten per entrar. En ser tan al centre, també som un punt d’informació per als turistes.
Tot i que tenen un ampli fons, dediquen especial atenció a les publicacions locals i a l’àrea infantil i juvenil.
Som de les úniques llibreries de la ciutat i, per tant, no ens podem centrar en una sola temàtica, tot i que intentem mantenir una línia, i des dels inicis hem tingut en compte les publicacions locals. Tenen un espai destacat, un racó propi, fet que agrada als garrotxins. Tenim qualitat, a la comarca, i cada vegada més oferta. Fa deu anys no hi havia tanta facilitat per publicar, ara n’hi ha més i es nota. Una altra filosofia que tenim és inculcar i motivar la lectura als més joves, per això oferim una gran àrea dedicada als petits i al jovent, bàsicament en català. Aquí la gran majoria dels infants llegeixen en català, fet que sorprèn moltes editorials barcelonines.
Es defineix com una gran lectora. Té la feina ideal?
Evidentment llegeixo molt perquè per recomanar has de llegir i llegir, però portar una llibreria és molt més que quedar-se assegut en una cadira i llegir. És una gran feinada, moltes hores de feina que no es veuen. No hi ha cap moment en què la màquina editora s’aturi, cada setmana arriben moltíssims títols i novetats que podem tornar si no venem i, per tant, contínuament estem encapsant i desencapsant llibres, i col·locant-los i traient-los de les lleixes. Tot i així, estic molt contenta i agraïda de la feina que faig i orgullosa d’haver pogut seguir el negoci del meu pare.
La pandèmia i les compres per internet els han obligat a actualitzar-se?
Per sort, feia cinc anys que teníem en marxa el nostre web, però quasi no hi veníem res. La pandèmia ha incrementat les vendes per internet, tenim més clients de tot Catalunya i fins i tot algun d’Europa. Ens ha ajudat, tot i que també hi ha clients que busquen la immediatesa i nosaltres encara no podem oferir la mateixa rapidesa que alguns portals d’internet. Durant la pandèmia s’ha llegit, fet que ens ha salvat el negoci. A més, nosaltres venem premsa i, per tant, hem pogut obrir en tot moment i també els caps de setmana.
Preveu bones vendes per Sant Jordi?
Sí, tot i que es ven menys del que la gent es creu. Solem assolir un 10% de les vendes anuals. Tenim èpoques millors, com ara el Nadal o l’estiu.

EL CLÀSSIC

CANÇÓ DE LA PLANA Autor: Kent Haruf Editorial: Edicions del Periscopi Pàgines: 384 Preu: 18,90 Amb una prosa senzilla i molt detallista, la història narra les vivències i les relacions humanes en una petita comunitat rural de Colorado, Holt. “Una joia que és l’inici d’una trilogia”, diu Bonet.

LA NOVETAT

LA DONA DE LA SEVA VIDA Autor: Xavier Bosch Editorial: Columna Pàgines: 512 Preu: 20,80 Una gran història feta d’amor, amistat i investigacions. I “una opció assegurada si l’autor és Xavier Bosch”, segons la llibretera del Drac.

Sobtava veure una dona tan jove al capdavant del negoci?

Tot i que en un futur tenia previst quedar-se a treballar a la llibreria, la mort prematura del pare va propiciar que Irene Bonet agafés més aviat el relleu al Drac. Tenia 25 anys i tot just s’acabava de llicenciar en filologia catalana. “Quan es parla d’un llibreter se sol imaginar una home o dona gran, i als inicis sobtava veure’m a mi, sent tan jove, al capdavant del negoci. Sort, però, que ja m’havien vist a la llibreria des dels 16 anys, treballant-hi per Nadal, els estius, els festius... Va ser una decisió difícil, però volia que el negoci continués sent de la família, no l’imaginava en mans d’algú altre.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.