Lletres

Llengua

LLENGUA I HUMOR, UN BON TÀNDEM

S’ha demostrat que és possible aprendre el català de manera divertida i atractiva

“Cada vegada que dius «tinc que» moren quinze filòlegs.” Amb aquest lema, les germanes Júlia i Valentina Planas de Banyoles es van convertir en un fenomen viral a les xarxes socials. La combinació d’una correctora desenfadada sense pèls a la llengua, la Valentina, i una dissenyadora gràfica trencadora, la Júlia, va catapultar La Incorrecta, nom amb què van batejar aquell embrionari projecte d’assessorament lingüístic. Amb els seus lemes (“Jo també enyoro els accents diacrítics”, “No em ‘donis’ petons. Fes-me’n”, “Som més fortes que la síl·laba tònica”), hem vist bosses, samarretes, mascaretes, gorres... i, des d’aquest Sant Jordi, un llibre!

Parla bé, collons! (Montena, 2021) va ser un dels llibres més venuts de la diada, i això va ser gràcies a la clau de l’èxit d’aquestes dues germanes: combinar llengua i humor. S’ha demostrat que és possible aprendre el català de manera divertida i atractiva, des d’una òptica més propera i juganera de com l’hem après durant anys. Sens dubte, crec que és la millor manera per fer-la perdurar i acostar-la als parlants (sobretot, els més joves)!

Amb un to desenfadat i directe, el llibre recull els principals dubtes i qüestions de llengua: l’accentuació, l’ús de majúscules i minúscules, els pronoms febles, els barbarismes més usuals, la puntuació, etc. Tot plegat amb l’objectiu de contagiar l’amor per la llengua i d’intentar no cometre cap falta d’ortografia. “La immediatesa de les xarxes socials o la rapidesa d’un missatge de WhatsApp no són excuses vàlides, perquè avui dia també resulta immediat buscar una paraula al diccionari o googlejar-la”, expliquen. És a dir, amb un sol clic tenim a l’abast un munt de fonts de consulta per parlar i escriure bé el català.

I més enllà d’aprendre a no fer faltes d’ortografia, amb Parla bé, collons! també us podreu sotmetre al “test de personalitat”, per descobrir si sou uns parlants com la Carme Junyent, si sou uns anàrquics ortogràfics o bé si sou com l’Aznar, que només parlava català en la intimitat.

Els últims mesos s’han publicat altres llibres que tracten d’apropar la llengua als parlants amb tocs d’humor: Curset: mètode de català per a tothom (Blackie Books, 2020), 101 dubtes del català resolts per l’Optimot (Rosa dels Vents, 2021) i El català tranquil (Proa, 2020), d’Enric Gomà, que anima els parlants a utilitzar la llengua sense caure en inseguretats. Segur que amb llibres d’aquest tipus tindrem una llengua amb més bona salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor