Música

Crítica

AMB LA FORÇA DE LA FRAGILITAT

La literatura alemanya es renova oferint llibres que fan combregar comercialitat i rigor, una fórmula màgica que depèn dels editors, que són els responsables de la majoria de coses que passen. I que, en definitiva, són dels pocs que viuen del negoci. Daniela Krien, nascuda en una petita localitat de Pomerània, a l’antiga RDA, el 1975, ja havia publicat perquè el 2013 Empúries havia traduït la seva novel·la sobre la reunificació, Algun dia ens ho explicarem tot, un dels frescos que li agrada desplegar i en què ara es mostra especialment inspirada a Amor en cas d’emergència, que ens arriba amb una acurada versió de Maria Bosom.

Krien construeix una novel·la coral sobre unes noies que van veure la caiguda del mur quan eren petites i que han hagut de batallar tota la problemàtica dels orientals a la locomotora europea que ha estat l’antiga República Federal. Teixint amb destresa la personalitat de cadascuna de les protagonistes, la narradora es mou dins dels diàlegs per construir una trama versemblant i amena, amb unes descripcions mínimes que donen la màxima informació possible sense entorpir la narració. Daniela Krien no fa un tipus de novel·la sociològica o costumista, sinó que ens acosta uns retrats personalitzats per on la vida flueix i l’intimisme no enfarfega. Pot semblar fàcil, però és un exercici d’autèntica artesania.

A partir de la Paula, a qui li passen alguns dels detonants del començament de la novel·la, Krien va incorporant les seves amigues, les quatre vinculades a les arts i les professions liberals. Ambientada a la bella i contradictòria ciutat de Leipzig, el repte de la vida, les malalties, els accidents o simplement l’encaix de les personalitats en la societat són alguns dels temes que la novel·lista desenvolupa com qui no vol la cosa. Hi ha la maternitat com un eix o un fantasma per als personatges, però moltes altres derrotes i victòries, més provenint d’un àmbit tan rígid com els comunistes alemanys. Com s’explica de manera explícita en el títol, l’amor és el que fa sobreviure davant els problemes de l’existència, sobretot els irresolubles o els que ens ho posen més difícil. Les dualitats, els hàbits i les cuites professionals són, sens dubte, aspectes autobiogràfics de l’escriptora. La creativitat, la mort i la soledat són els nuclis per on es mouen les relacions del quintet protagonista, dones encara joves que s’han d’enfrontar amb el dia a dia sabent que sovint no hi ha xarxa de seguretat quan caus del trapezi. El que resulta més suggeridor d’aquest artefacte narratiu és la força dels personatges en les situacions extremes, algunes quasi violentes. La duresa de la vida és afrontada amb la força de la fragilitat i l’amistat com a nexe. En tots aquests aspectes, Krien es mostra com una observadora superba de la realitat perquè la fa nostra.

Amor en cas d’emergència
Autora:
Daniela Krien
Editorial:
Més Llibres

una nova exhibició del talent i la força d’Etta james

He volgut complementar la novel·la de Krien amb el potent recopilatori que ha aparegut de l’extraordinària vocalista americana Etta James, una cantant capaç de transformar els ritmes del gòspel, el country, el blues, el jazz, el rhythm and blues i el rock en el seu estil personalíssim. Va ser una figura que hauria hagut de brillar encara més, si no hagués passat una època tan marcada per la discriminació. Sentir-la cantar una peça de Chuck Berry amb l’escenari compartit amb el mateix autor i en companyia de feres com Keith Richards i Eric Clapton i deixar-los suaus com escolanets de Montserrat és un espectacle edificant. Etta James és més que el rock, o el punk, perquè la seva força s’uneix al talent i a una personalitat única. The Hits reuneix vint-i-set temes, gairebé vuitanta minuts, en què la veu de James està acompanyada per les orquestres de Riley Hampton i Maxwell Davis en sessions a Chicago, Los Angeles i San Francisco entre el 1955 i el 1962, tot just quan el rock començava a eclipsar els altres gèneres. Tant en els estàndards de jazz com en les peces de blues o doo-wop, el disc és un prodigi de com cantar, una exhibició.

The Hits
Autora:
Etta James
Discogràfica:
New Continent
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor