Lletres

SEBAS MARTÍN

AUTOR DE CÒMIC

“Quan es parla de còmic gai, la gent sempre pensa en sexe”

“Hi una mena de còmic gai, com per exemple el de Tom de Finlàndia, que es bàsicament sexe, però hi ha altres tractaments en aquest gènere. Tot i així, quan es parla de còmic gai, la gent sempre pensa en sexe”, comenta Sebas Martín (Poblenou, Barcelona, 1961), que ha tret a La Cúpula la novel·la gràfica Mi novio, un virus y la madre que me parió.

Cal dir que a l’obra, de sexe, no en falta, però com altres autors de còmic gai, com l’alemany Ralph König, té un marcat accent costumista. “Aquest còmic beu de l’actualitat. És una comèdia de costums, en què, d’acord, els personatges són gais, però no és només una obra dedicada al public gai. És per a tothom.” Martín fa una curiosa relació de referències. “König diu que als seus còmics s’hi troba la influència de Las chicas de oro, la meva referència seria Les Teresines. La mare del protagonista té un paper destacat en una història en què es barregen conflictes familiars, afectius i socials.

Aquesta darrera creació és la continuació d’una nissaga que va començar fa anys amb Estoy en ello (2005), en què els protagonistes de l’obra, Salva i la seva colla, tenien al voltant de 30 anys. Ara, a Mi novio, un virus y la madre que me parió, la ficció ha anat temporalment paral·lela a la vida real, i els personatges voregen la seixantena. “És un espai de públic entre els 50 i els 60, que és la meva quinta. Això es nota en què ja no surt tant el món de les discos, de sortir, de lligar, perquè amb l’edat ja no lligues tant i no només perquè perdis atractiu, sinó perquè el cos et demana coses com quedar-te a casa llegint un llibre.” A la nissaga s’han incorporat els fills adolescents dels personatges que han estat pares.

A tot això cal sumar una variable que va aparèixer mentre Sebas Martín feia el guió: el coronavirus. “Quan va arribar la pandèmia estava fent el guió, que temporalment, una bona part, havia de passar el 2020. Estava previst que un dels personatges fes un viatge a Itàlia; de fet, em va enganxar a Milà, a la Fashion Week, on havia anat a fer una conferència sobre còmic. Vaig tornar en un dels darrers vols abans que tanquessin l’aeroport.”

Tot i que s’adreça a un públic general, Sebas diu: “En soc conscient quan als salons venen parelles heterosexuals que són seguidors de la meva feina.” Sebas Martín admet l’existència d’un públic gai interessat pel còmic pel seu caràcter específic. “Això es va detectar quan Nazario va començar a publicar les seves històries d’El Vibora en format d’àlbum. En aquesta línia, La Cúpula ha reeditat un dels clàssics del gènere: Alí Babá i los 40 maricones, en què Nazario, destacat autor de l’escola undergraund, ja apuntava el caràcter costumista, d’ambient popular i humorístic, que ha caracteritzat les obres que han tractat aquesta temàtica.

Altres lectures

Autor: Cristian Robles Editorial: Reservoir Books Preu: 17 euros Gourmeat
Sota un grafisme gairebé naïf, el barceloní Cristian Robles ens presenta un surrealista i delirant menú culinari que tindria com a base l’autocanibalisme. Una proposta gore que té l’aparença d’uns dibuixos animats clàssics o d’un llibre il·lustrat infantil. Ara bé, res de tot això: Robles vol regirar estómacs a base de servir els budells en safata de disseny de gran gurmet, en la línia del més punyent humor negre. L’aspecte provocatiu d’aquesta obra té molt a veure amb la trajectòria de l’autor com a artista urbà, ja que ha realitzat nombrosos grafits i murals.
Autor: Trillo / Altuna Editorial: Astiberri Preu: 21,85 euros Las puertitas del señor lópez
Podríem considerar aquesta obra un clàssic contemporani, per això sempre hi ha alguna editorial que el redita. Obra recomanable per diversos motius: estem al davant d’un sòlid guionista, Carlos Trillo, i d’un profund dibuixant, Horacio Altuna. El gris oficinista López fuig de la seva rutina i grisor domèstica i laboral obrint les portes que el porten a la sublimació dels seus desitjos. Realitat i ficció que es barregen per mostrar un missatge que, a més de vital, és polític. Creada el 1979, hi plana l’Argentina dictatorial.
Autors: Alcante / Bollée / Rodier Editorial: Norma Preu: 37,95 euros La Bomba
Molt insòlit, el narrador del relat La bomba: l’element químic metàl·lic urani. En primera persona, l’urani explica el tracte que ha rebut dels humans fins a arribar al seu gran protagonisme en l’elaboració de la bomba atòmica. La bomba és un llarg i ambiciós relat que recorre tot el procés personal, científic i històric que va portar a convertir una investigació científica en l’arma bèl·lica més terrorífica de tots els temps. Amb un tractament formal clàssic de relat d’intriga i d’aventura, l’obra va més enllà i esdevé una didàctica lliçó sobre el tema.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor