Lletres

Una bona animalada

Avui faré una animalada, de fet, una gossada. M’agrada repartir joc entre tantes editorials com puc. No pretenc ser del tot equidistant perquè, per diferents motius, no podria, però sí evitar desequilibris de gruix. A banda, sempre prioritzo el català, naturalment, i els autors locals, per allò del producte de proximitat i, sobretot, perquè en tenim de molt bons, tant de text com, especialment, d’il·lustració. Les normes, però, no sempre s’han de seguir, encara menys si ens les imposem nosaltres mateixos. Així que faré una secció amb títols d’una sola editorial i amb tots els autors estrangers. Fins i tot, quatre estan impresos a la Xina i un a la República Txeca. El tema és evident: els gossos. Tot i que s’hi ha colat, amistosament, un gat molt interessant...

Com altres vegades, qui ocupa aquest espai destacat podria ser qualsevol dels quatre de sota, però m’ha caigut bé aquest Rufus, el gosset protagonista d’una col·lecció creada per l’autor britànic David Melling.

Al pobre gos li han posat un abriguet i, per més bona intenció que tinguin, li fa molta nosa. Al llarg de l’àlbum veiem la lluita del cadell amb l’abric i, també, tot d’activitats que li agraden: udolar, rosegar, córrer, fer forats... També li agrada la seva amiga Ruby, una gosseta de la seva mida i tarannà.

Un llibre sobre les normes, el rebuig dels infants a seguir-les i com l’amistat pot influir perquè les acceptin. Una mica conformista, tot plegat, però molt simpàtic.

Rufus i l’abric vermell Autor: David Melling Traducció: Irene Noguer Editorial: Baula Pàgines: 28

Recomanacions a cau d’orella

Text: Sean Taylor Il·lustracions: Kate Hindley Traducció: Jordi Vidal Editorial: Baula Pàgines: 32 No em diguis Cutxi-Cutxi
Una de les gràcies dels gossos (dels animals en general) és que els atribuïm característiques humanes. Per això el protagonista d’aquest àlbum se sent ridícul quan la seva mestressa el tracta com a un gos petit i el mima fins a l’exasperació. Ell vol ser un gos gros per poder jugar amb els altres gossos del parc. Al final, però, cansat de jugar, ja li va bé ser un mimat.
Text: Lou Peacock Il·lustracions: Nicola Slater Traducció: Irene Noguer Editorial: Baula Pàgines: 32 En Charly tria
En aquest cas, en comptes d’una puça és un nen qui ha de triar un gos entre molts. Al Charly, però, no li agrada triar. No sap mai què menjar, quina roba posar-se, si deixar encès o apagat el llum a l’hora d’anar a dormir… Per això, el dia del seu aniversari, té el mateix problema a l’hora de demanar un regal. Decidir que vol un gos no li facilitarà la tria. Una simpàtica història que posa en relleu la importància de prendre decisions.
Text: Sébastien Perez Il·lustracions: Benjamin Lacombe Traducció: Jordi Vidal Editorial: Baula Pàgines: 78 El detectiu Gatlock
I arribem al gat (tot i que acompanyat de gossos i ratolins) que inicia una sèrie, la d’El detectiu Gatlock, amb dos títols, La desaparició dels ratolins i El misteri de les croquetes. Es tracta de novel·les breus amb un fons de misteri a la manera de Sherlock Holmes. El text és molt amè, però el principal al·licient segurament són les il·lustracions de Benjamin Lacombe, un dels grans artistes actuals.
Text: Will Mabbitt Il·lustracions: Nathan Reed Traducció: Abel Carretero Editorial: Baula Pàgines: 36 Puça busca gos
En aquest àlbum, la protagonista és una puça avorrida de viure sempre al mateix gos. Decideix viatjar, arriscar-se i buscar-ne un altre per fixar-hi la seva llar, però cap dels que troba l’acaben de convèncer… Amb humor, anirem veient els dubtes de la puça i coneixerem un extens mostrari de gossos per, al final, quedar-nos amb el missatge sobre la importància d’apreciar el que tenim, que no sempre és pitjor que la resta.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor