Lletres

Crítica

REFLEXIONAR L’ENTORN

Ens agrada dir que els humans som una espècie reflexiva, en el sentit que som capaços d’analitzar l’entorn de manera crítica, de raonar per fer anticipacions de futur basant-nos en les experiències passades i en el moment actual, i de prendre decisions que se sustentin en les reflexions que fem. Tanmateix, no és tan senzill com potser pot semblar, perquè tenim la tendència a fer molt més cas a les dades i a les informacions que confirmen les nostres creences prèvies, tant si són racionals com irracionals o dogmàtiques, que a les que les contradiuen. S’anomena biaix de confirmació. Un dels efectes és que ens indueix errors en la interpretació del món i en les inferències que fem de cara al futur. Dit d’una altra manera, acabem veient el que volen veure, i fins i tot quan aquestes visions es contradiuen entre si, el mateix biaix afavoreix que no ens n’adonem i les veiem congruents. Un dels antídots que permet suavitzar aquesta tendència és saber fer-se bones preguntes i documentar-se amb dades sòlides i demostrades, per inferir reflexivament respostes que s’ajustin tant com sigui possible a la realitat de l’entorn i generar, d’aquesta manera, opinió ben informada.

Un dels camps controvertits en què la reflexió informada i documentada és més important és el de les causes i conseqüències del canvi climàtic. En aquest cas, el biaix de confirmació ha comportat paradoxes tan brutals com la de l’expresident dels Estats Units Donald Trump, que, malgrat ser un negacionista recalcitrant, va intentar comprar Groenlàndia a Dinamarca per poder utilitzar els recursos minerals del subsol quan el desglaç avanci (la qual cosa contradiu el seu negacionisme). Aquest mes us vull suggerir tres llibres complementaris molt ben informats i escrits de manera àgil, dinàmica i atractiva, que ens poden ajudar a fer-nos més bones preguntes i a obtenir respostes reflexives més ajustades a la realitat pel que fa al canvi climàtic, tant si som negacionistes com si ja hi estem sensibilitzats.

El primer és Ara o mai, del geòleg i enginyer naval Xavier Soler. El subtítol és tota una declaració d’intencions: “Entendre el teu planeta i la necessitat d’actuar.” Ens convida a entendre la Terra fent un repàs a la seva història, des dels seus orígens còsmics fins a la situació actual, inclòs l’escalfament global i la pandèmia que ens assota. El segon és Cal que siguem masovers del món, del catedràtic d’ecologia i president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros. Escrit de manera incisiva i sense defugir la polèmica, la seva lectura obliga a reflexionar sobre molts dels aspectes clau que afecten el medi ambient i les polítiques mediambientals. Finalment, L’emergència climàtica a Catalunya. Revolució o col·lapse, del periodista, escriptor i consultor mediambiental Santiago Vilanova, en què ens planteja l’estat de la qüestió a Catalunya i els reptes que ens cal afrontar per evitar el col·lapse ecològic. En conjunt, tres llibres necessaris per tenir dades fiables de primera mà que ens permetin reflexionar més bé sobre el nostre entorn i generar opinió ben informada.

L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA A CATALUNYA. Autor: Santiago Vilanova Editorial: Edicions 62
ARA O MAI Autor: Xavier Soler Editorial: Angle
CAL QUE SIGUEM MASOVERS DEL MÓN Autor: Joandomènec Ros Editorial: Empúries
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.