Música

20 festivals que no et pots perdre

Exceptuant el Sónar i el Primavera Sound, que han cancel·lat l’edició del 2021, bona part dels festivals tornen a tenir cartell aquest estiu. En les pàgines següents en proposem una vintena

Vista la devastació en la programació de festivals de música de l’estiu passat, podria semblar que aquest 2021, amb bona part dels festivals amb el cartell a punt, és quasi normal. Però el concepte de normalitat trontolla en aquests temps en què la pandèmia encara cueja i en què els protocols per a l’activitat cultural encara són molt restrictius. “No tornem a cap normalitat, encara hi estem ben

lluny. El protocol actual que hem de seguir és del 24 de maig, i ara mateix ja és caduc”, lamenta Xavi Pascual, responsable de la sectorial de festivals de l’ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya). Segons ell, “l’actual govern té la responsabilitat de revisar el protocol setmana a setmana perquè cada canvi, per bé o per mal, fa que l’economia de la indústria musical del directe, que per si mateixa és molt feble, trontolli cap amunt o cap a baix”.

Exceptuant dos dels grans, el Primavera Sound i el Sónar, que han cancel·lat la seva edició del 2021, bona part dels festivals tornen a penjar el seu cartell aquest estiu. En aquestes planes en trobaran una selecció d’una vintena. “La majoria de música en directe programada és amb cadires, amb aforaments reduïts que com a molt són de 1.500 persones, i això no és normalitat”, exclama Pascual. Amb un aforament permès que és del 70%, “el marge que li queda a un promotor és molt petit; es fa més per militància que no per guanyar-hi diners.” De tots els festivals, n’hi ha tres que tenen “el caràcter de prova mèdica”: el Canet Rock, el Vida i el Cruïlla. Seguint la prova científica feta a finals de març amb Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, es faran amb el públic a peu dret, sense distàncies, però amb l’obligació de fer-se test d’antígens. “Els resultats del concert del Palau Sant Jordi i de la Mirona de Salt [el 21 de maig], que són dos models de com organitzar esdeveniments massius sense distància, no s’estan tenint en compte”, lamenta Pascual, que insisteix en la revisió dels protocols: “El nostre sector, per si sol molt dèbil, necessita un seguiment continu. Cada petit canvi és un agreujant o un fet positiu per a l’economia del projecte. Per exemple, poder tenir barra fa que “molts concerts siguin sostenibles”, rebla.

CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor