Lletres

Les bruixes ja no fan por

La secció d’avui està dedicada al món de les bruixes, que protagonitzen alguns llibres recents o només hi apareixen, amb humor o amb realisme i, en qualsevol cas, des de la reivindicació feminista que se’n fa des de fa anys, d’aquestes dones perseguides pel poder dominant.

En el títol que obre la pàgina –un cop més diré que qualsevol dels de sota podria ocupar aquest espai–, T’estimo fins a l’horitzó, l’escriptor Roc Casagran i la il·lustradora Mari Fouz s’han unit per explicar una bella història d’amistat, de complicitat i amb somnis compartits. Una invitació a fer camí. Un viatge per descobrir què s’amaga al final de l’horitzó: una aventura que va omplint la motxilla vital de l’Aran, la nena protagonista, de valors com ara l’amistat i la solidaritat.

L’horitzó és el somni que volem fer realitat, afirmen en el text. És una meta, un objectiu, un amic que ens crida i ens atreu. L’Aran vol saber què s’hi amaga, a l’horitzó, i inicia un llarg viatge.

El plantejament gràfic és interessant i la trama, original. Casagran hi afegeix elements com ara una parella de policies antidisturbis impedint que la gent begui d’una font, una casa de núvols, una barca a la deriva plena d’immigrants, un cas de desnonament... I els companys de viatge de l’Aran, que va coneixent de mica en mica, són una vaca cega, un lleó coix, un ratpenat xerraire i, és clar, una bruixa riallera que vola amb l’escombra preceptiva. I també l’avi de l’Aran, que, d’alguna manera, engega i clou una aventura amb intencions didàctiques que manté la part atractiva dels contes clàssics.

T’ESTIMO FINS A L’HORITZÓ Text: Roc Casagran Il·lustracions: Mari Fouz Editorial: Amsterdam Pàgines: 48 Preu: 15,90 €

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Barbara Cantini Traducció: Jordi Vidal Editorial: La Galera Pàgines: 96 Preu: 11 euros PUFFY I BRUNILDA. UNA MICA DE MÀGIA
Barbara Cantini és una escriptora i il·lustradora italiana coneguda per la sèrie dedicada a la Mortina, una divertida nena zombi. La Galera publica una novel·la breu de Cantini, protagonitzada per la Brunilda, una nena bruixa que s’està preparant per al seu vol de debut. Li falta una cosa: un gat, o mai podrà volar, perquè sense amistat no hi ha màgia, afirma aquest text divertit i ben il·lustrat.
Autora: Harriet Muncaster Traducció: Enric Fontvila Editorial: Alfaguara Pàgines: 272 Preu: 14,20 euros VICTORIA STITCH: MALVADA I BRILLANT
Harriet Muncaster és l’autora de les novel·les il·lustrades de la sèrie protagonitzada per l’Isadora Moon, meitat bruixa i meitat vampir. Alfaguara ara també inicia la sèrie Victoria Stitch, amb el títol Malvada i brillant, de la mateixa Muncaster i per a una franja lectora una mica més gran. Un món de fades amb les bessones Victoria Stitch i Celestine, que són com la nit i el dia. Mai més ben dit.
Text: Dolors Salvador Il·lustracions: Marta R. Gustems Editorial: Sidillà Pàgines: 58 Preu: 14 euros MARIA, LA TREMENTINAIRE
Interessant àlbum il·lustrat que, seguint el fil argumental de tres generacions de trementinaires en un viatge de recerca i de traspàs de tasques, ofereix receptes bàsiques, com ara del xarop de saüc, de perfums, de ratafia, d’ungüents, d’olis guaridors, de tintures... També parla d’herbes com ara la farigola i l’alfàbrega, i de la història i tradició de remeis naturals de tota mena. Aquesta era l’activitat perillosa d’algunes bruixes...
Text: Anna Fité Il·lustracions: Laia Berloso Editorial: La Galera Pàgines: 167 Preu: 13 euros SOPA DE MENTA AMB PICAROLS
Anna Fité presenta una nova versió de les llegendes del joglar Tarlà i de la remeiera Majoma de sant Narcís, ambientades al segle XIV, quan es declara un brot de pesta a la ciutat de Girona i es decreta una quarantena. Davant la impassibilitat dels governants de la ciutat, la madona Francesca agafa el comandament de la lluita contra la pandèmia i improvisa un hospital per atendre els malalts.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor