Lletres

VIATGERES I VALENTES

“Gairebé totes tenien un objectiu per marxar de casa i descobrir el món”

Viatjar a indrets distants i desconeguts era poc habitual abans de principi del segle passat, però si qui emprenia l’aventura era una dona, aleshores ja es convertia en tot un desafiament a les normes establertes. L’escriptora i editora Elisenda Albertí (Barcelona, 1960) ha recollit en el llibre Dones viatgeres (Albertí Editor) la història d’algunes d’aquestes dones que, entre els segles XVIII i principi del XX, van desplaçar-se a llocs llunyans i exòtics, havent de superar les limitacions que la societat els imposava a causa del seu sexe.

Albertí explica la història de disset dones aventureres: Isabel Godin, coneguda pels seus viatges a l’Amazònia; Hester Stanhope, una excèntrica aristòcrata anglesa enamorada del desert; l’escocesa Maria Graham, que va deixar escrites les memòries de les seves travessies per diferents països; Ida Pfeiffer, una incansable viatgera austríaca; Mary Shelley, creadora de Frankenstein; Harriet Martineau, la primera dona sociòloga; la infermera negra Mary Seacole; Caroline Chisholm, a qui l’autora del llibre qualifica com a “amiga dels emigrants”; la ballarina Lola Montes; Florence Nightingale, “la dama de la làmpada”; Mary Livingstone, exploradora africana; la naturalista Marianne North; Anna Leonowens, que al 1862 va viatjar a Siam per impartit classes d’anglès als fills del rei Mongkut; Florence Baker, coneguda com “la dama del Nil”;May Sheldon, exploradora estatunidenca; Mary Kingsley, “la reina de l’Àfrica”, i l’empresària del sector de la xocolata i mecenes Teresa Amatller.

“Gairebé totes tenien un objectiu per marxar de casa i descobrir el món. De vegades formava part de la lluita per la seva llibertat personal, d’altres era pel desig de practicar una professió que els era prohibida o per desenvolupar el seu intel·lecte. També n’hi hagué que ho feren per amor, per la necessitat de trobar mitjans de subsistència o, simplement, per fer realitat un somni llargament adormit”, apunta l’autora al prefaci del llibre. El volum, que inclou un centenar d’imatges, és una de les novetats editorials que Alberí Editor presentarà durant la Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc del 10 al 19 de setembre.

DONES VIATGERES Autora: Elisenda Albertí Editorial: Albertí Editor Planes : 224 Preu: 19 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor