Pantalla

En sèrie

FANTASIA GRISHA

En el terreny de les sèries, encara no ha aparegut cap fenomen semblant al de Joc de trons, però això no vol dir que ens hàgim quedat completament orfes de fantasia. Mentre aquesta temporada HBO ha apostat per una fosca història d’heroïnes victorianes a The Nevers, la seva competidora Netflix ha optat per traslladar a la pantalla una saga literària fantàstica d’èxit internacional. Estem parlant de Sombra y hueso, basada en la trilogia del mateix nom creada per una exitosa autora de novel·la juvenil, la israeliana Leigh Bardugo. Els llibres de Bardugo, que es venen per milions en diversos idiomes, transcorren en el que es coneix com a univers Grisha, un món amb la seva complexa història i mitologia. En aquest món hi ha diverses nacions amb diferents inspiracions històriques. Ravka, que és l’escenari principal de la sèrie, està inspirada en la Rússia tsarista. Ketterdam té reminiscències holandeses; Shu Han, de la Xina i de Mongòlia, i Fjerda, de la cultura nòrdica. Per tot arreu conviuen les persones normals i les que s’anomenen grisha, les que tenen poders extraordinaris. Algunes poden curar, d’altres poden crear miratges, i també n’hi ha que poden manipular els elements, com els inferni, capaços de llançar flamarades. La sèrie televisiva barreja i altera els arguments de diverses novel·les de Bardugo, i cal tenir una mica de paciència per acabar de reconèixer tots els personatges que hi apareixen. En qualsevol cas, la gran protagonista és Alina Starkov, una jove soldat de Ravka que treballa com a cartògrafa per a l’exèrcit que lluita contra les forces del mal, encarnades en una gran ombra que ha dividit la nació en dues parts. Aquesta foscor gegant, que no se sap com es va formar, està farcida de monstres malignes que devoren tots els humans que s’hi endinsen sense protecció. Alina va créixer en un orfenat amb el seu amic inseparable, Mal, que ara és soldat. Tots dos acaben en una missió perillosa que els porta a l’interior de l’ombra, on Alina descobreix que té el poder d’invocar la llum i fer front a la temible foscor. Això farà que la jove –que tota la vida ha viscut turmentada perquè és mestissa i els ravkians la discriminen per la seva aparença– es trobi de cop en un palau imperial envoltada de luxe i afalagada pel militar més important del país, el general Kirigin, interpretat per l’únic actor reconegut de l’elenc, el britànic Ben Barnes.

Ara bé, no tot és com sembla i la situació de la noia s’anirà tornant cada cop més perillosa. En paral·lel, i a l’altra banda de l’ombra, a la ciutat de Ketterdam, un abrandat grup de lladres encapçalat pel misteriós Kaz decideix preparar un gran robatori que també implicarà enormes riscos. Al final, el destí de tots aquests joves s’acabarà unint per lluitar contra el mal.

Es tracta, en definitiva, d’una sèrie per entretenir-se, sense grans pretensions i especialment pensada per al públic familiar. Si bé és cert que en ocasions costa seguir una mica l’argument, un cop posats en situació es tracta de deixar-se portar per les complexes rutes d’aquest món imaginari. No hi falten, evidentment, l’amor adolescent de torn, les traïcions i els personatges de passat misteriós. Netflix ja ha anunciat que la renova per a una segona temporada, prevista per a l’any vinent.

SOMBRA Y HUESO Plataforma: Netflix Creador: Eric Heisserer Protagonistes: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Freddy Carter, Amita Suman, Kit Young
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor