Lletres

Imaginació i molt bons propòsits

El món de la literatura infantil és ple d’històries que fomenten els bons sentiments i els bons propòsits, d’una manera més òbvia o més poètica. A través de la imaginació, ens descobreixen universos en què els simbolismes prenen forma de personatges estrafolaris que van mostrant els camins morals al protagonista. Un exemple clàssic és Les aventures de Pinotxo, de l’italià Carlo Collodi (1826-1890). Un altre de similar, que també ha esdevingut universal, és El Petit Príncep, del francès Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) i que ara té dues adaptacions més.

El Petit Príncep és un dels llibres més traduïts, adaptats i venuts de la història, gràcies al to poètic i filosòfic –en teoria per als lectors infantils, tot i que l’essència i el fons estan una mica allunyats de la comprensió infantil– i a l’aura de misteri que té la seva gènesi, amb les al·lucinacions al desert de l’autor, de text i il·lustracions, que finalment va desaparèixer en un accident d’avió, a França i durant la Segona Guerra Mundial.

Petit Príncep, on ets? és una versió per a nens d’entre 0 i 2 anys, amb pàgines de cartó i solapes de feltre. Conté senzilles preguntes i respostes per estimular l’atenció dels petits lectors (i prínceps de casa seva), i també exercicis visuals, tàctils, de motricitat...

I per a lectors d’entre 3 i 5 anys, La història del Petit Príncep, amb la característica que reprodueix les aquarel·les originals del clàssic que va pintar Saint-Exupéry, a més d’una versió resumida del text, amb moltes de les frases més mítiques destacades, i una curiosa tanca imantada.

A sota, quatre àlbums més, plens de bones intencions.

Petit príncep, on ets? La història del petit príncep Autor: Antoine de Saint-Exupéry Traducció: A. Pauner/ G. Raluy Editorial: Cruïlla Pàgines: 10 i 32 Preu: 14,40 i 12,95

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Sofia Venzel Traducció: Laura Vaqué Editorial: Thule Pàgines: 40 Preu: 14,95 Entre bastidors
Aquest àlbum, que mostra la màgia del teatre i, per extensió, de la vida –si ens deixem dur per la imaginació– té molt poc text i unes il·lustracions molt interessants de Sofia Venzel. La mare de la nena protagonista és actriu de teatre. Cada dissabte hi van totes dues. Mentre la mare actua a l’escenari, la nena es queda entre bastidors per viatjar entre llunes, ciutats submergides i palaus. Esdevé reina, directora d’orquestra i maga… fins que s’acaba la funció.
Autor: Thibaut Rassat Traducció: Mireia Alegre Editorial: Coco Books Pàgines: 40 Preu: 16,35 L’arquitecte i l’arbre
Si en el l’àlbum de Venzel el mitjà per mostrar que cal estar obert a la bellesa del món i als canvis és el teatre, en aquest de Rassat és l’arquitectura. L’Òscar és arquitecte. Té devoció per la bellesa de les línies rectes, tot ha d’estar quadrat, ordenat i organitzat. Un dia, un arbre cau al mig d’un edifici en construcció. L’Òscar es planteja un dilema: tallar l’arbre immens o referels plànols i incorporar dins de l’edifici un arbre tort? No cal dir quina opció guanya, oi?
Autora: Raquel Díaz Reguera Traducció: Anna Nadal Editorial: Lumen Pàgines: 48 Preu: 15,95 La violeta & co canvien el món
Raquel Díaz ofereix un nou llibre protagonitzat per la Violeta i les seves amigues. En aquest cas, amb un missatge de superació col·lectiva. Les il·lustracions llampants mostren uns personatges atractivament inquietants. “Per canviar el món de dalt a baix, cal començar canviant les petites coses”, afirmen les nenes, abans de guanyar un cop més la banda dels Nohoaconseguiràs.
Text: Marta Zubiría Il·lustracions: Lyona Editorial: Kitsune Kids Pàgines: 48 Preu: 13,90 Fins a les estrelles!
La Candela està trista perquè ha de passar les vacances al poble dels seus avis, on no hi ha altres nens amb qui jugar. Una nit, cau una estrella al seu jardí. La Cometa és una estrelleta que ha perdut la seva llum i necessita ajuda per tornar a volar. La Candela farà tot el que pugui per ajudar la seva nova amiga i descobrirà com és d’important aprendre a brillar amb llum pròpia. Precisament, Marta Zubiría es va basar en El Petit Príncep per escriure aquest conte.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.