Articles

Sant Roc d’Arenys de Mar, Festa Patrimonial d’Interès Nacional

T.M.

La festa major petita d’Arenys de Mar, Sant Roc, ha estat declarada per la Generalitat Festa Patrimonial d’Interès Nacional, el grau més alt de protecció del patrimoni immaterial de la cultura popular i tradicional catalana. La distinció es reserva “a les celebracions d’origen remot, estructurades a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, i que tinguin una projecció nacional”. A més, els trets singulars de la festa han de ser originals “com a expressió de la seva rellevància en la interrelació entre persones i territori”.

El procés, que ha trigat dotze anys a fer-se, incorpora un informe on constata la celebració de Sant Roc, vot de vila, els dies 14, 15 i 16 d’agost i destaca com a moments clau l’Ofrena a Sant Roc, la cantada de Goigs i la Capta dels macips i macipes pels carrers del municipi on es ruixa els ciutadans amb colònia dins d’unes almorratxes de vidre mentre es recapten diners per les cases.

Sant Roc és la segona celebració del Maresme a formar part del catàleg de Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La primera va ser Les Santes de Mataró. Arreu de Catalunya també tenen aquesta protecció la Patum de Berga, la Festa Major de Solsona o les festes decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor