Lletres

Vacances amb valors i germanor

Tot i que, de vegades, els llibres i àlbums il·lustrats que volen fomentar els valors i els bons sentiments, que ofereixen maneres de superar conflictes de relació, la por a la foscor, etcètera estan d’una manera massa quadriculada sota el jou del que és políticament correcte, el cert és que, en general, poden ser útils i, fins i tot, atractius i distrets quan dissimulen una mica les bones intencions. Si fossin llibres per a adults, podrien dur l’etiqueta d’autoajuda, però en sentit pejoratiu, per entendre’ns.

Avui us presentem cinc dels molts títols que hi ha en el mercat de novetats dedicats a millorar les relacions entre germans, pares i fills, amics... Cadascun amb el seu estil però tots amb la mateixa intenció.

El primer és Tu i jo germans, de la periodista radiofònica i televisiva i escriptora Elisenda Roca, que explica: “Quan era molt menuda tenia malsons. Però, una nit, vaig aprendre a dormir a les fosques després de comprovar que en la foscor només hi havia les meves joguines adormides i uns somnis meravellosos.”

Roca, cada cop més especialitzada en literatura infantil –fins i tot és professora d’aquest gènere–, narra en fragments tan breus com efectius uns pocs anys en la relació entre una nena i el seu germà petit. Els moments, tant els feliços com els conflictius, reivindiquen el plaer de tenir germans.

Els textos estan molt ben acompanyats per les il·lustracions de l’experimentat Raúl Nieto Guridi. El sevillà fa ús de traç gruixut, transparències i collage, entre altres tècniques, i aconsegueix transmetre als dos personatges una imatge sensible, entranyable, simpàtica i gens carrinclona.

TU I JO GERMANS Text: Elisenda Roca Il·lustracions: Guridi Editorial: Combel Pàgines: 48 Preu: 15,90

Recomanacions a cau d’orella

Text: Pema Maymó Il·lustracions: Alícia Teba Editorial: La Galera Pàgines: 48 Preu: 11,50 SUPERGERMANS. UNA REBEL·LIÓ INESPERADAa
La cap editorial de La Galera, Pema Maymó, publica un nou títol protagonitzat pel Pep i la Valentina. Tenen un maldecap comú: la germaneta. Una criatura insuportable que crida, plora i que els ha envaït l’habitació. Però tot es complica encara més quan els peluixos decideixen muntar una rebel·lió, sense granja. Un llibre amb humor i una trama divertida, dels que mostren sense alliçonar.
Autora: Ana García Martín Editorial: Thule Pàgines: 32 Preu: 12 MI PAPÁ
Àlbum senzill –que no simple– i efectiu per mostrar tot de conceptes relacionats amb la relació entre un pare i un fill. L’autora combina molt bé l’entorn amb elements dibuixats amb traç prim i sense colors amb els personatge acolorits digitalment. I les accions mostren la visió del nen sobre el pare: que se sap els noms de tots els arbres, li agrada viatjar amb tren amb mi, juguem a amagar-nos, a construir edificis, m’ensenya a volar, cançons i, de nit, em parla d’estrelles mentre m’acotxa. Maco.
Text: Gemma Lienas Il·lustracions: Toni Galmés Editorial: B de Blok Pàgines: 96 Preu: 17,95 PETITS CONTES AMB GRANS VALORS
L’escriptora Gemma Lienas ofereix un llibre amb deu contes amb històries que inclouen un ensenyament específic. Les il·lustracions gairebé realistes de Galmés són molt càlides gràcies a l’ús expert dels llapis de colors. Alguns dels valors de què parla Lienas són la gratitud, la capacitat de reconciliació, posar-se en el lloc de l’altre, reconèixer els mèrits aliens, el compromís comú, la paciència...
Text: Montse Cervera Il·lustracions: Joan Turu Editorial: Mosaics Pàgines: 36 Preu: 14,50 QUÈ LI PASSA A L’ELNA?
En aquest cas, la germanor és figurada, entre amics d’escola. L’Elna fa dies que no somriu. Al seu amic Pol no li agrada veure-la trista. Per això, vol saber què li passa a l’Elna, per ajudar-la tant com pugui. I el que li passa és un cas d’assetjament en l’àmbit escolar. La Mireia és una nena corpulenta que sotmet i fa la guitza a l’Elna. Unes il·lustracions molt expressives són el bon suport d’un text amb un to i un registre potser excessivament adults.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor