Lletres

Missatges mostrats amb bellesa

Quan la canalla és petita, els missatges que se’ls vol transmetre –quan es fa, que no tots els llibres han de complir una funció didàctica, poden ser només lúdics– solen anar acompanyats de components divertits, acolorits. Depenent de la capacitat i sensibilitat de cada petit lector, a patir dels 8 o 10 anys, les històries amb uns continguts que els plantegen conflictes –i possibles solucions– de tota mena també poden utilitzar el recurs de l’humor i l’aventura, però sovint s’opta per un realisme no exempt de cruesa. Les coses són com són.

Tot i el títol de la secció, avui parlem de cinc novel·les amb diferents temàtiques interessants i diferents estils i recursos per abordar-les. L’estrès infantil, les pors i l’ajut que pot ser la literatura, les adopcions, la transsexualitat i, en aquest espai, la duresa de la immigració infantil.

Un nen de 10 anys arriba sol a Barcelona, on treballa la seva mare. Hi ha hagut una confusió. Passen els dies i no la troba. Ha de viure en un banc del carrer.

La vida en un poble dels Andes i el ritme d’una ciutat europea, les esperances d’un nen i la duresa del carrer, l’amabilitat i la distància, la por i la festa impregnen les pàgines d’aquest relat de Jesús Ballaz, especialista en literatura infantil i juvenil com a autor, crític i traductor, en aquest cas molt ben acompanyat per les aquarel·les de Kim Amate, que juga amb la taca de color de manera molt expressiva.

Un bell, emotiu i ben documentat homenatge a les moltes històries ocultes de la immigració i una invitació a reflexionar sobre l’acolliment de qualsevol persona.

El net del còndor Text: Jesús Ballaz Il·lustració: Kim Amate Traducció: Joan Pujades Editorial: Akiara Pàgines: 184 Preu: 15,90

Recomanacions a cau d’orella

Text: Martín Piñol Il·lustracions: Marta Garatea Editorial: Cruïlla Pàgines: 64 Preu: 8,10 CENT VEGADES JO
Martín Piñol, amb el seu sentit de l’humor constant, fa una crítica a les vides estressants d’alguns infants: deures, esports, idiomes i, a més, sovint tenen la roba i les joguines repartides en dues cases perquè els pares estan separats... La Natàlia no té temps de jugar ni de descansar per aquests motius. En un circ màgic troba la solució: cent Natàlies que faran la seva feina. La solució, però, esdevé malson.
Text: Muriel Villanueva Il·lustracions: Bruno Hidalgo Editorial: Cruïlla Pàgines: 144 Preu: 9 ON VAS, TAREK?
La cada cop més especialitzada en literatura infantil i juvenil amb compromís social, Muriel Villanueva, va guanyar el Premi Atrapallibres el 2018 amb El refugi del Tarek. Ara continua la història acompanyada del mateix il·lustrador. El Tarek viu en un centre d’acollida i fa estades curtes a casa de la Lola i l’Ariadna, que sembla que el podran adoptar. Una situació fràgil en què creixen les inseguretats i les pors, el recel, la gelosia i els malentesos.
Autors: Jaume i Xavier Cela Editorial: La Galera Pàgines: 168 Preu: 18 BRUNA UNA MIRADA TRANS
El mestre i pedagog Jaume Cela és un autor prolífic que ha guanyat tot de premis, fins i tot la Creu de Sant Jordi. Xavier Cela és doctor en antropologia de la salut. Tots dos aporten els seus coneixements i habilitats per mostrar la complexa realitat d’una jove transsexual. La Bruna és una noia trans que explica la seva història d’una manera tendra, honesta i fins i tot amb moments divertits. Una exploració sobre la sexualitat i la identitat.
Text: Àfrica Ragel Il·lustracions: Kim Amate Editorial: Animallibres Pàgines: 165 Preu: 9 SI DEMANES AJUDA A LA BRUIXA BONA D’UN CONTE
Àfrica Ragel presenta la seva quarta novel·la infantil, amb tot d’elements imaginatius i referents literaris, habituals en l’autora del Poblenou. En aquest cas, una nena i dos nens demanen l’ajut a una bruixa de conte i, com si fos una mena de Mary Poppins, se’ls presenta Madame Dépannage. Els nens no saben que, quan es convoca un personatge de conte, també es desencadenen tres malediccions.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor