Música

Tortosa presenta el concert ’Ombres de Plata’

La directora territorial de Cultura de les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni, juntament amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, han presentat el concert ’Ombres de Plata’ del polifacètic músic Marc Parrot, que es durà a terme el divendres 8 d’octubre, a les 20.30 hores a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. L’organtizació d’aquest esdeveniment, a càrrec de les dues institucions, s’emmarca en els actes de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

El 17 d’octubre del 2021 es compleixen 150 anys del naixement del cineasta Segundo de Chomón Ruiz, nascut a Terol però fortament lligat a Barcelona i el Govern de la Generalitat va declarar aquesta efemèride com a commemoració oficial, convertint-se així en el primer a rebre aquest reconeixement en l’àmbit cinematogràfic. Segundo de Chomón emergeix com a figura imprescindible per entendre els primers anys del cinema, des de la seua implementació amb tècniques artesanals lligades a la fotografia i fins a la consolidació d’un nou llenguatge artístic amb una indústria d’abast mundial.

Des de la Barcelona de 1900, ciutat en creixement amb un ric teixit industrial i amb una bona xarxa de comunicació. Chomón i Barcelona van trobar-se per començar plegats l’aventura del cinema. Les seues estades a París i a Torí el convertiran en un personatge paradigmàtic per entendre com el cinema va esdevenir una potent indústria cultural i tecnològica.

El cantant Marc Parrot atorga ara una nova dimensió als curts del pioner Segundo de Chomón en un concert en directe que fusiona les imatges fantàstiques del cineasta aragonès amb lletres i la música del disc de músic, «Començar pel final» (Música Global, 2011). Aquest projecte de cinema-concert ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Filmoteca i el cantant, que ha posat música als films del cineasta aragonès cedits per la Filmoteca, dels quals té cura en el seu Centre de Conservació i Restauració.

Parrót ha utlitzat fins a dotze films de Chomón, entre els quals hi ha títol com Plongeur Fantastique (1905), Viatge a Júpiter (1909), Ki Ri Ki, acrobates japonais i Métamorphoses (ambdós de 1912). Però antenció, no és ni «Parrot musicant Chomón» ni «Chomón il·lustrant Parrot», ni tampoc substitueix ni exclou altres interpretacions musicals de Chomón, com la que ha fet el mestre Joan Pineda en el DVD Segundo de Chomón ’El cine de fantasia’.

Aquest és, simplement, un espectacle fet de cançons que expliquen les històries que s’amaguen sota els plecs dels decorats pintats dels films de Chomón; i també és un espectacle fet d’imatges d’una força poètica tan inesgotable que omplen les lletres de les cançaons de Parrot de significats insospitats. Un viatge màgic, ple de sorpreses i que farem molt ben acompanyats. Les entrades per l’espectacle es podran adquirir de manera gratuïta a partir del proper divendres, 17 de setembre, a través de la web del Teatre Felip Pedrell de Tortosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor