Articles

La Mediterrània més jove

Els nous talents que utilitzen l’arrel com a motor creatiu seran els protagonistes de la Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 14 al 17 d’octubre. La segona aposta d’enguany serà la reactivació de l’activitat de l’associacionisme de cultura popular, un dels sectors més afectats per la pandèmia

SUPORT
La fira també vol reactivar l’activitat de l’associacionisme de cultura popular, un dels sectors més afectats per la pandèmia

Els artistes joves que utilitzen l’arrel com a motor creatiu seran més presents que mai a la Fira Mediterrània de Manresa, en una edició que recupera l’activitat presencial, després de l’excepcional edició anterior, en què es va imposar l’entorn virtual. La fira tindrà lloc del 14 al 17 d’octubre, i la programació artística inclou seixanta-set propostes, de les quals quaranta-tres tenen caràcter d’estrena. El talent emergent es farà palès des del mateix moment de la inauguració de la que serà la 24a edició, amb l’estrena de Trencadís, la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), una formació integrada per una trentena de joves que interpreta noves creacions inspirades en l’arrel tradicional catalana. Aquesta proposta forma part del primer Obrador d’Arrel de Fira Mediterrània, un programa d’acompanyament i suport als artistes que exploren nous camins a partir de l’arrel i la cultura popular.

La segona aposta de l’edició d’enguany serà la reactivació de l’activitat de l’associacionisme de cultura popular, “sense cap mena de dubte un dels sectors més afectats per la pandèmia”, assenyalen des de l’organització. Per això, durant el certamen se celebraran unes jornades per reflexionar sobre els nous reptes de l’associacionisme de cultura popular, es podran veure treballs audiovisuals elaborats per les associacions durant la pandèmia i hi haurà actuacions de diversos col·lectius de cultura popular. A més, a la plaça de la Fira s’instal·laran parades d’entitats i s’organitzaran presentacions i propostes musicals de petit format.

Pel que fa a l’activitat professional, tindrà lloc en ple centre de Manresa, amb el pati del Casino com a espai relacional dels professionals que assisteixin a la fira. Aquesta ÀreaPRO serà el punt de contacte i compravenda tant de les arts escèniques com de la música. L’eix professional s’estendrà des de la Taverna de la Fira fins a la seu de la Fira Mediterrània (la Casa Lluvià), els Teatres Kursaal i el conservatori i l’auditori de la Plana de l’Om, entre d’altres.

En la programació musical destaquen la jove cantant i compositora grega d’origen sudanès Marina Satti; el duet Tarta Relena; el cornamusaire Francesc Sans; l’acordionista Marc del Pino; Jaume Arnella i Corrandes són Corrandes, que s’uniran per cantar sobre l’ofici de músic; el concert de la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals i la Banda Vila de Falset; Jordi Fornells i Mario Mas, que uniran flamenc i lírica popular catalana; Xavi Sarrià, exlíder de la banda Obrint Pas, i els guanyadors del Concurs Sons de la Mediterrània, Laura Esparza i Carlos Esteban, entre molts d’altres. En el cartell d’arts escèniques s’hi troben els noms de Cesc Gelabert, Miquel Barcelona, Zum Zum Teatre, Laia Santanach, Glòria Ribera, grups emergents com ara Com un Llum, el nou muntatge de Toni Gomila i Engruna Teatre. La fira comptarà amb quatre programacions OFF que complementaran l’oferta oficial amb propostes que van des de les més properes a l’arrel tradicional fins a les més underground.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor