Lletres

ENRIC REVERTÉ

CÒNSOL DE SILDÀVIA A BARCELONA

“La gran sort de Tintín és que trenca amb tots els paradigmes”

Com diu el gran estudiós de l’obra d’Hergé Joan Manuel Soldevilla: “Si un país té un consolat, és que aquest país existeix.” Per això es pot confirmar que Sildàvia, el país d’ambientació centroeuropea on passa l’aventura de Tintín El ceptre d’Ottokar no és només una invenció imaginativa d’Hergé, sinó una realitat tangible com ho poden ser el Principat d’Andorra o la República de San Marino.

A Barcelona ho podem constatar al consolat d’aquesta monarquia, en què ens rep el cònsol honorari de Sildàvia a Barcelona, Enric Reverté, envoltat de tota mena d’objectes relacionats amb l’obra de Tintín. Només entrar la mirada se’ns en va cap un tapís –“és un producte oficial i se’n va fer un tirada molt limitada”, ens diu el cònsol– en què es reprodueix una il·lustració de l’àlbum original que mostra una miniatura sildava del segle XV. A partir d’aquí, tot són referents i objectes del món de Tintín.

Tot i que comparteixo l’afició –passió– de Reverté li pregunto per què aquesta dèria pel personatge. Després de mig somriure em respon amb solemnitat consular: “La gran sort que fa la farina plana i uneix aficionats de pensament divers és que Tintín trenca amb tota mena de paradigmes: sexuals, econòmics, esportius i polítics.” Aquesta reflexió explica per què Tintín és encara un personatge popular, tot i que ja no es publiquen nous àlbums, a diferència del que passa amb altres cèlebres creacions com Astèrix, Lucky Luke i Spirou, que altres autors han continuat després de la mort dels seus creadors.

Impressor d’ofici, el seu camí cap al consolat ha passat, primer, per la dèria col·leccionista: “Hi va haver una època que entrava a la botiga de Tintín del carrer del Pi i en sortia amb la cua entre cames perquè no hi podia comprar res.” Amb el temps, i amb una situació econòmica favorable, va començar a col·leccionar, sobretot, les figuretes anomenades Pixi. Amb la seva dona, Mari Carmen Mellinas, va crear la llibreria especialitzada en l’univers Hergé Can Tonet, que ara comparteix espai amb el consolat. Entre les activitats diplomàtiques hi ha la celebració de la diada del patró, Vladimir, el 15 de juliol, i també la concessió de la nacionalitat sildava i l’expedició del DNI i del llibre de família (compte, però, si us aturen els Mossos i us demanen la documentació!).

ALTRES LECTURES

Autor: Bill Sienkiewicz Editorial: Astiberri Preu: 12 euros MOBY DICK
Excel·lent adaptació del clàssic de Melville en què l’estil pictòric, fosc i amb els mínims diàlegs de Sienkiewicz reprodueix el clima totalment opressiu d’una història de venjança i ressentiment portat al límit. Si en un malson, la nostra ment evoqués la novel·la original, segur que les imatges del cervell serien molt properes a les elaborades pel dibuixant, que reflecteix perfectament la baixada als inferns sense perdre el paradoxal to líric que té l’obra original, que fa poesia del sentiment més fosc.
Autor: Juste de Nin Editorial: Trilita Edicions Preu: 19 euros TEMPS DE REBEL·LIA
El recentment traspassat Juste de Nin ha caracteritzat la seva obra principalment per lligar la història de la seva família, els Nin, i la de Catalunya, sobretot des del segle XIX i XX. En aquesta novel·la gràfica pòstuma és el seu torn, i ens parla de les seves vivències en els anys setanta, quan era militant del PSUC i dibuixava per a les publicacions clandestines, primer com El Zurdo i després com L’Esquerrà.
Autors: Emiliano Pagani / Bruno Cannucciari Editorial: Norma Preu: 19,90 euros KRAKEN
Si a l’anterior recomenació parlàvem de la persecució quimèrica de la balena blanca, a Kraken el monstre marí va més enllà d’una llegenda mitològica. Es tracta de la metàfora d’un poble pescador que fa d’aquest monstre de les profunditats de l’oceà la causa de molts problemes que no sols es troben a alta mar, sinó a les cases dels seus habitants. El Kraken com a representació de les adversitats de la vida. Història de frustracions i fracassos quotidians amb un punt macabre.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor