Lletres

Història

UN PERSONATGE CONTROVERTIT

“Amb la perspectiva actual, podem dir que Porcioles va posar les bases de la Barcelona futura i li va injectar una dosi d’ambició i afany de modernitat que encara avui es manté.” L’afirmació anterior correspon a l’exalcalde socialista de Barcelona Pasqual Maragall. I la podem trobar al llibre Les Barcelones de Porcioles, de la periodista Maria Dolors Genovès, una aproximació polièdrica a la figura de Josep Maria de Porcioles, l’alcalde per excel·lència del franquisme (1957-1973). El personatge, molt controvertit, denigrat per alguns i enaltit per d’altres, apareix disseccionat en una biografia que acaba de publicar l’Editorial Base i que signa Josep Lluís Martín i Berbois, doctor en història contemporània per la Universitat Autònoma.

El llibre, que combina en tot moment la recreació del context històric i el seguiment del fil biogràfic, parteix d’un treball de recerca remarcable, tant a la premsa de l’època com en arxius locals i estatals. El lector hi trobarà un munt d’informació que li permetrà fer-se una idea prou precisa d’un personatge que, més enllà de les seves particularitats, esdevé un bon paradigma de “les continuïtats i les discontinuïtats en les classes dirigents de Catalunya abans i després de la Guerra Civil i el grau d’impregnació franquista de la societat catalana”, tal com remarca Joaquim Nadal en el pròleg. L’autor, volgudament, intenta proporcionar al lector els ingredients (els documents que va escriure o els fets en què va participar) que li permetin valorar per si mateix el personatge. Resulta prou significatiu, en aquest sentit, que la biografia segueixi més enllà de la mort de Josep Maria de Porcioles, esdevinguda el 3 de setembre del 1993, i que l’autor incorpori l’intens debat que segueix suscitant la seva figura, sobretot per l’empremta, ben palpable, que va deixar a Barcelona durant els disset anys que es va mantenir al capdavant de l’alcaldia.

Un petit tast
“Porcioles va ser una persona amb moltes cares que va arribar a tenir un poder polític rellevant durant força anys del règim franquista gràcies a l’alcaldia de Barcelona en un moment en què la Generalitat havia estat anul·lada. La seva astúcia política li va permetre mantenir-se setze anys al capdavant de la Ciutat Comtal, la qual va intentar modelar segons els seus interessos, amb importants desencerts i gestions
econòmicament tèrboles i amb encerts i idees que posteriors alcaldes han utilitzat condicionant-los al seu moment”
Josep Maria de Porcioles. Biografia d’una vida singular Autor: Josep Lluís Martín i Berbois Editorial: Base Pàgines: 285
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor