Lletres

Crítica

APUNTS PER OBRIR ELS ULLS, AVUI TAMBÉ

Mestre de mestres, el gironí Pere Solà Gussinyer ha estat un incansable divulgador i pedagog. Investigador en associacionisme, cultura popular i moviment llibertari, Solà ha estat durant dècades professor de la Universitat Autònoma. I és història viva del país des de la Caputxinada i represaliat posteriorment. Autoexiliat a França, va aprofundir en pedagogia moderna i es va embolicar al Maig del 68. Professor en infinitat d’universitats internacionals, el 1986 va ser guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona de recerca històrica i ha estat un dels principals especialistes en l’obra de Francesc Ferrer i Guàrdia, la seva novel·la Quadern de cel·la n’és un nou testimoni. Entre la seva ingent bibliografia, des de Las escuelas racionalistas en Cataluña (1909-1939), que Tusquets li va publicar el 1976, cal destacar volums imprescindibles com ara Educació i moviment llibertari a Catalunya (1931-1939), publicat per Edicions 62 el 1980; Francesc Ferrer i Guàrdia i l’escola moderna, a Curial el 1978; Ateneus obrers i la cultura popular a Catalunya (1900-1939), a La Magrana el 1978, i Educació i societat a Catalunya, coeditat per Eumo i Pagès el 2010. Quadern de cel·la és la seva primera obra de ficció i planteja el testimoni d’un condemnat a mort en un judici militar arbitrari; és a dir, una història comuna del nostre país dissortat.

Ambientada el 1909 en una acabada d’estrenar presó Model de Barcelona, amb totes les modernitats i el cèlebre panòptic, que encara no s’ha enderrocat, la novel·la crònica és un dietari en què els coneixements de Solà esdevenen la vivència d’un personatge que “es declara revolucionari ateu, tendencialment llibertari, abomina la monarquia i, en fi, es deleix pel federalisme republicà ben entès, que vol dir sobirania de les persones i dels pobles... Tot el contrari del nacionalisme egoista i ultramuntà”.

Dividida en quatre actes i un extens epíleg –amb titolets que separen la temàtica, fotografies i alguna nota a peu de pàgina–, el llibre explora la vida, la ideologia vitalista i les vicissituds del personatge, amb una foto final als murs del tèrbol castell de Montjuïc, una altra joia no enderrocada de la repressió contra tot el que va ser sinònim de llibertat en un poble dominat encara pels absolutistes. Així, Quadern de cel·la és una novel·la atípica, però una novel·la que es beneficia de totes les llibertats del gènere. Es nota que l’autor és especialista perquè el text està ben trufat de documentació de manera explícita o implícita. La novel·la esdevé una radiografia d’un home compromès del començament del segle XX, que no difereix gaire de la problemàtica actual, a excepció de la violència del poder, que abans no dubtava a dur-la fins a la màxima expressió, especialment els militars, que units a les altres forces reaccionàries –com ara les del catolicisme– conformaven les restes de l’Espanya imperial, encara no superada. Llibre recomanable per obrir bé els ulls.

Quadern de cel·la
Autor:
Pere Solà
Editorial:
Lloproig
Preu:
20 euros

L’exploració del silenci del trio de la pianista Ayumi Tanaka

Avui es publica Subaqueous silence, el debut com a líder de la pianista japonesa Ayumi Tanaka per ECM. La pianista s’acompanya de la secció rítmica formada per extraordinaris músics nòrdics, un parell d’improvisadors de luxe: el baixista Christian Meaas Svendsen i el bateria Per Oddvar Johansen. Fa 10 anys que Tanaka va arribar a Oslo, una dècada en què ha forjat un estil propi condemnat a desembocar al selecte segell ECM. El trio es comporta, tal com l’ha definit Tanaka, “més com un grup de cambra”: “Compartim un flux d’energia”, fins i tot en silenci derivant en un gènere intermedi entre el romanticisme clàssic i el jazz intimista del Miles més cool. Les set peces, compostes per la japonesa o pel trio, aconsegueixen un àlbum deliciós per acompanyar-nos a casa i per fer més aprofitable el silenci dins una música d’arrels metafísiques al barroc contingut que assoleixen en cadascuna de les peces. Si les desglossem, trobem moments d’avantguarda i minimalisme que acompanyen perfectament el romanticisme esmentat. La secció rítmica és més un contrapunt, subtil i elegant, de l’enorme talent d’Ayumi Tanaka. Un 10!

Subaqueous silence
Autor:
Ayumi Tanaka Trio
Discogràfica:
ECM
Preu:
16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor