Articles

Història

UN HOMENATGE A PAU CASALS

Enguany es commemora el cinquantè aniversari del conegut discurs de Pau Casals a les Nacions Unides. Es tracta, doncs, d’una bona excusa, com qualsevol altra, per gaudir de l’obra del músic del Vendrell i resseguir la seva trajectòria. Els llibres dedicats a la seva biografia i al llegat musical que va deixar són nombrosos i estan plantejats des de diverses perspectives. L’historiador Josep Maria Figueres, un autor molt prolífic, signa el darrer de tots, centrat a resseguir la “música i el compromís” de Pau Casals, tal com s’explicita en el títol. El llibre, que edita Enciclopèdia Catalana i té el suport de la Fundació Pau Casals, està esplèndidament editat, amb un disseny atractiu i una selecció notable de fotografies i material gràfic que el converteixen en una obra de col·leccionista o en un regal immillorable.

El treball de Josep M. Figueres ens permet també una aproximació aprofundida i innovadora a la trajectòria d’un dels catalans més universals; una fita gens menyspreable si tenim en compte la considerable quantitat de llibres que se li han dedicat. La seva aportació és deutora de les biografies anteriors, però l’autor s’ha capbussat de valent en la premsa local i en els arxius per recollir alguns aspectes inèdits o poc estudiats, com ara la persecució a què va ser sotmès per part del règim franquista, la qual cosa li permet oferir-nos una biografia completa, sense buits. El llibre inclou uns annexos que faran les delícies dels melòmans, com ara una discografia destacada, l’empremta que va deixar al Vendrell, una bibliografia comentada i les opinions de cinc personatges significatius sobre Pau Casals, des de Margarita Nelken fins a Josep Tarradellas. En conjunt, una obra molt recomanable que és un homenatge immillorable a Pau Casals.

Un petit tast
“Casals va ser víctima de les accions que el règim va emprendre contra ell en quatre fronts que anaven ben coordinats: el front periodístic s’encarregava d’embrutar la seva imatge, el front judicial li obria un sumari i el multava de manera injusta i abusiva, el front censor amagava les paraules que havia dit, així com la seva imatge, i el front diplomàtic seguia totes les seves activitats [...]”
PAU CASALS. MÚSICA I COMPROMÍS Autor: Josep M. Figueres Editorial: Enciclopèdia Catalana Pàgines: 350
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor