Lletres

Sant Jordi abrigat

El Sant Jordi de Nadal, que tindrà lloc els dies 11 i 12 de desembre, esdevé una nova oportunitat d’or per als autors i editors per presentar les seves darreres apostes literàries

QUATRE CITES
Sant Jordi a l’abril, Llibrestiu al juliol, la Setmana del Llibre en Català al setembre i, per a les acaballes de l’any, el Sant Jordi de Nadal

Desestacionalitzar la venda de llibres i que no quedi tot en mans de la tradicional diada primaveral de Sant Jordi ha estat un objectiu decidit i constant del sector. En els darrers anys, pandèmia a banda, o justament afavorit pels estralls de la pandèmia, ho han aconseguit, i el mercat de llibres s’ha fet fort en altres períodes de l’any: Llibrestiu, al juliol; la Setmana del Llibre en Català, al setembre, i per a les acaballes de l’any, el Sant Jordi de Nadal, que aquest any tindrà lloc el cap de setmana vinent, els dies 11 i 12 de desembre. Mai no n’hi haurà prou per enfortir el sector de les lletres, i la perspectiva de les festes de Nadal és una nova oportunitat d’or per als editors i per a tots els implicats en la cadena de valor del llibre per presentar algunes de les apostes literàries dels respectius catàlegs i també per “endinsar els més petits de la casa en el món de la literatura, participar en activitats i tallers literaris o interactuar amb autors i autores de primera línia i aconseguir llibres signats”, segons els organitzadors, la comunitat de cultura TRESC.

El Sant Jordi de Nadal, la festa literària d’hivern que des de fa set anys té lloc al recinte de l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, és el darrer punt de trobada de l’any entre els autors i el seu públic. Són dues jornades amb tota mena d’activitats (tallers, parades, venda i signatures de llibres, col·loquis literaris, concerts infantils, música en directe i també una oferta gastronòmica amb food trucks), que giren al voltant del foment del llibre i de la promoció de la lectura, diuen els organitzadors, que destaquen que enguany –i amb la confiança que les mesures per frenar la covid no ho evitin a darrera hora– torna el format presencial, després de l’edició cent per cent virtual del 2020 que el TRESC va voler organitzar igualment per “mantenir viva la flama del Sant Jordi de Nadal tot i la pandèmia”.

La llista dels autors que hi prendran part és ben llarga. Alguns ho faran per presentar els seus darrers llibres i per signar exemplars, i d’altres participaran en converses sobre temàtiques diverses. Carlota Gurt hi presentarà Sola (Proa), la història d’una dona jove que es troba a la deriva amb la seva vida i decideix anar-se’n a viure uns mesos a la casa del bosc de la seva infantesa per escriure una novel·la. Maria Barbal, acompanyada de Joan Safont, hi serà dissabte amb el seu darrer títol, Tàndem (Destino), una novel·la sobre la felicitat amb la qual ha guanyat el Premi Josep Pla 2021. Rafel Nadal, que acaba de publicar Quan s’esborren les paraules (Columna), amb què tanca la trilogia de memòries familiars, conversarà amb Gerard Quintana. L’il·lustrador Oriol Malet, acompanyat de Iolanda Batallé, presentarà el còmic Un món d’art brut (Comanegra), en què es capbussa en les mitologies particulars d’artistes outsiders. Marina Martori presentarà Nit americana (Viena), una novel·la que pren el nom de la tècnica cinematogràfica que intenta transformar el dia en nit per poder gravar escenes nocturnes quan encara és de dia. Borja Bagunyà hi serà amb el seu bon debut en novel·la, Els angles morts (Edicions del Periscopi), una història que parteix d’un professor d’universitat mediocre, a qui el seu rival pren la plaça de catedràtic que tant desitjava, i de la seva dona, una ginecòloga que durant la guàrdia de la nit de Nadal viu una experiència per a la qual no estava preparada. El dissabte 11, Xavier Bosch presentarà, acompanyat de Sílvia Cantos, La dona de la seva vida (Columna), que ja va ser un dels llibres de ficció més venuts durant la diada de Sant Jordi. Màrius Serra durà sota el braç Fora de joc a Montserrat (Empúries), el tercer títol de la sèrie de l’Oriol Comas, en què un monjo mor misteriosament a l’abadia de Montserrat durant una trobada d’experts en jocs de taula i que també toca el tema d’uns suposats abusos de nens de l’Escolania per part de monjos de l’abadia. Mònica Planas participarà al Sant Jordi de Nadal amb El petó del capità Kirk (Univers), un llibre amb el qual s’endinsa en les bambolines de la televisió i n’explora les inèrcies i possibilitats. I, entre altres escriptors, Montse Barderi, acompanyada del periodista Xavier Graset, també hi serà per parlar sobre La vida autèntica (Columna), una obra sobre la solitud, les relacions i els llibres com a millor companyia.

LITERATURA DE NATURA

En aquesta edició del Sant Jordi de Nadal hi seran presents dos festivals. D’una banda, el Liternatura, un festival de literatura i natura impulsat per l’autor Gabi Martínez, que compartirà taules de reflexió, lectures i converses al voltant d’aquesta temàtica. L’organització destaca que es tracta d’una iniciativa “pionera i única” que es desenvoluparà en paral·lel a la resta d’activitats del certamen a través de xerrades, tallers i exposicions per a tota la família. I, d’altra banda, el Litterarum: els assistents podran gaudir de diversos espectacles amb la literatura com a punt de trobada que venen directament del festival ebrenc Litterarum, de bracet de la Institució de les Lletres Catalanes, per commemorar els anys literaris d’enguany. Els dos espectacles estrella que s’hi podran veure són El Crit i el Criteri, de Josep Pedrals, creat a partir del llibre de Joan Triadú 100 poesies catalanes que cal conèixer. De Verdaguer a Maria Mercè Marçal (Pòrtic, 2003) i Una cançó per a ningú, de la cantautora Sílvia Comes, a partir dels versos de Felícia Fuster.

Una altra activitat prestarà atenció al fenomen dels podcasts i l’exploració de noves narratives al voltant del fet lector, a través d’una activitat impulsada per Jorge Carrión. En el cartell també figuren diverses sessions de contacontes; les dues darreres que el dia 12 tancaran la programació seran les d’El Follet Oriol, amb Óscar Cerdà, i En Jordi i el drac petaner, de Pilar Rahola.

La d’enguany serà la setena edició d’aquest certamen. “La bona acollida de les edicions anteriors, amb una mitjana de 10.550 inscrits, ha consolidat el Sant Jordi de Nadal com a referent dins del sector gràcies a la participació de professionals de tota la cadena del llibre”, assenyalen des del TRESC.

HORARI AMPLIAT

El programa es desplegarà als espais interiors i exteriors de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, enguany amb un horari ampliat: dissabte estarà obert de 10.30 a 20.30 h, i diumenge, de 10.30 a 19 h. L’accés és gratuït amb inscripció prèvia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor