Lletres

Lideratge femení

Avui, la secció està dedicada a quatre àlbums de gran format i a un llibre, tots cinc amb protagonistes femenines. No com a fet excepcional, sinó amb la intenció de normalitzar una paritat no forçada, sent més fidels a la realitat que la història –com se sol dir, sovint escrita per homes–, que les ha menystingut de manera premeditada o per simple descurança.

Ara Llibres i la revista Petit Sàpines han unit esforços per crear una col·lecció orientada als lectors infantils i amb una clara intenció divulgativa. Cada títol inclou material extra que es podrà consultar al web de la col·lecció, com ara podcasts dirigits pel guionista, músic i pallasso Ferran Aixalà, que també posa veu a alguns dels personatges. També hi haurà jocs de preguntes per posar a prova tot allò après llegint el llibre. I està previst material per a pares i docents, eines educatives i d’acompanyament de la lectura.

La voluntat de la col·lecció és publicar quatre títols l’any, de dos en dos, i fer-ho sempre amb paritat entre els protagonistes. Es vol recuperar el testimoni de dones valuoses que han fet història i que sovint han estat a l’ombra. I d’homes importants, tot i que més coneguts. Els pròxims previstos tenen com a protagonistes la faraona Hatxepsut i Leonardo da Vinci.

El gran conqueridor. Les fabuloses aventures del rei Jaume I, amb text de l’editor de Sàpiens, Jordi Creus, i il·lustrat per Pep Boatella és el primer. El segon és La primera astronauta. Valentina Tereixkova i la conquesta de l’espai, amb text de la periodista Cristina Serret i il·lustrat per Eleonor is Drawing.

La russa Valentina Tereixkova (1937) va ser la primera dona a viatjar a l’espai. El llibre, amb il·lustracions detallistes i textos explicatius, rigorosos en els dos casos, repassa la seva biografia i ofereix explicacions sobre el sistema solar, l’equip dels astronautes, com es viu en una estació espacial...

La primera astronauta Text: Cristina Serret Il·lustració: Eleonor is Drawning Editorial: Ara Llibres Pàgines: 48 Preu: 18,50

Recomanacions a cau d’orella

Text: Amy Novesky Il·lustració: Julie Morstad Traducció: Laura Vaqué Editorial: Thule Pàgines: 48 Preu: 14,20 Noia en motocicleta
Anne-France Dautheville és una persona real, que volia ser lliure i veure el món, i així ho va fer. El 1973, quan tenia 29 anys, va ser la primera dona a fer la volta al món en moto i en solitari. Va sortir des de París per recórrer el Canadà i Alaska, visitar el Japó i travessar l’Índia, el Pakistan, l’Afganistan, l’Iran, Turquia i l’Europa de l’Est per tornar a casa. Després va recórrer Austràlia i l’Amèrica de Sud. Aquest llibre recull aquest viatge.
Text: Eugenia Cheng Il·lustració: A. Artymowska Traducció: Jordi Vidal Editorial: Baula Pàgines: 32 Preu: 17,95 La Molly i el misteri matemàtic
La Molly és una nena molt espavilada a qui podem acompanyar en un atractiu recorregut per tot de plantejaments matemàtics exposats com a joc. Un llibre interactiu que permet descobrir que les matemàtiques són molt més que xifres i operacions i que estan a tot arreu: ordenant la biblioteca, construint estampats de catifes, laberints, creant geometries... Molt estimulant.
Autora: Jane Goodall Il·lustració: Joan Negrescolor Traducció: Jordi Pigem Editorial: Akiara Pàgines: 80 Preu: 10 Aprendre dels ximpanzés
El setè títol de la col·lecció “Akiparla” (el vuitè és un discurs de Frederick Douglass) transcriu el discurs que va fer la primatòloga Jane Goodall en rebre, el 2015, el Premi Internacional Catalunya. Explica la seva passió per l’Àfrica, el seu primer contacte amb els ximpanzés i la seva relació amb ells, que ha fet canviar la nostra visió de l’espècie humana. Edició bilingüe.
Text: Meritxell Martí Il·lustració: Xavier Salomó Editorial: Flamboyant Pàgines: 104 Preu: 22,90 Sunakay
Aquest llibre acaba de ser triat per The New York Public Library com un dels millors del 2021. Els dos autors, catalans, mostren a través d’il·lustracions elegants –la majoria a doble pàgina– acompanyades de textos molt breus, com dues germanes miren de sobreviure en un mar convertit en un gran abocador, sense vida marina. Un àlbum, amb tres anys de gestació, sobre la contaminació, que esdevé un himne sobre la necessitat de protegir el planeta.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor