Lletres

Sergi Belbel, 62è Premi Sant Jordi de Novel·la

L’autor, director i traductor teatral terrassenc Sergi Belbel Coslado, s’endú aquest 2021 el Premi Sant Jordi de Novel·la amb Morir-ne disset, el seu debut com a novel·lista. Convocat per Òmnium Cultural, l’entitat és coeditora del guardó per quart any juntament amb Proa. A Morir-ne disset, Belbel aborda un tema de màxima actualitat, com és la llengua catalana. El protagonista, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquiten al mateix temps i, mentre va relatant, amb nostàlgia i humor la seva infantesa i joventut, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat del 23-F fins als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Sergi Belbel, que ha recordat que ell procedeix del món del teatre, ha afirmat que «tots els autors dramàtics són escriptors», i s’ha mostrat agraït a Òmnium Cultural i al jurat per un premi que, segons ha dit, ha estat fruit d’un any molt dur per al món teatral a causa de la Covid. «He escrit aquesta novel·la més des de les entranyes que des del cap», s’ha sincerat, i ha avançat que la novel·la «és la petita història d’un nen que neix i creix en una cultura que no és la dels seus pares i que acaba estimant i s’acaba fent seva amb totes les contradiccions del món». «Una cultura mil·lenària, preciosa, viva, malgrat els intents d’alguns de menystenir-la i anorrear-la», ha sentenciat. I ha acabat, rematant: «Per què escric en català, si no és la meva llengua materna? I tu què n’has de fer?”. “Perquè em dona la gana», ha acabat, citant Montserrat Roig. El guanyador rebrà directament 60.000 euros i, a banda, els diners generats en concepte de drets d’autor. D’aquesta manera el Premi Sant Jordi esdevé el guardó més ben dotat de la literatura catalana.

El 24è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions és per a Declaració d’invencions, de Ricard Sunyol Estadella. «Gràcies a Òmnium i al jurat per premiar una obra humorística satírica i molt absurda que carrega contra estaments, tinglados com els d’avui i els mateixos jurats», ha esgrimit Sunyol. El Premi Carles Riba de Poesia és per a Antoni Vidal Ferrando amb Si entra boira no tendré on anar, un diàleg entre passat, present i futur a partir de tot allò que ha anat en contra dels ideals, dels somnis i dels amors de la vida de l’autor. Capità Lluc, de Carles Sala, és el 59è Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies que convoca La Galera i la Fundació Enciclopèdia Catalana i que està dotat amb 6.000 euros. És una història d’aventures que, com ha valorat el jurat, dona valor a la complicitat entre infants i avis i imagina un territori i uns artefactes que faran somiar als lectors. “Gràcies a tota la gent que confia en els lectors i lectores joves, i en la literatura que s’escriu per a ells”, ha explicat Sala, que ha indicat: “Si volem que la literatura catalana sigui una llarga vida és imprescindible tenir molta cura dels lectors més joves”. Enguany el 48è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil ha quedat desert. Així ho ha decidit el jurat “atès que cap original no reuneix els requisits que reclama un dels certàmens més prestigiosos de la literatura juvenil en català”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor