Lletres

Àlbums per regalar

Per a aquests dies de Nadal, us oferim cinc propostes directament –en dos casos– o indirectament –les altres tres– relacionades amb les festes. El més destacat és un clàssic de fa 150 anys, i que encara es va reeditant i versionant, A través del mirall i allò que l’Alícia hi va trobar, segona part d’Alícia al País de les Meravelles, del britànic Lewis Carroll (1832-1898).

És una edició espectacular, com d’altres que també ha publicat Baula, en què es cuiden tots els detalls: el gramatge del paper, la qualitat de la impressió, el cartoné de la coberta... I fins i tot, té cinta per fer de punt. A més d’una excel·lent traducció de Martina Beascoa.

La singularitat més lloable de l’edició, però, són les desenes d’il·lustracions d’un dels grans dibuixants actuals, Chris Riddell (1962). La majoria de les il·lustracions que envolten el text original, o que el contenen, són en blanc i negre, fetes a llapis. D’altres ocupen una pàgina sencera i són com postals, a tot color. Riddell, com es veu a la imatge de la dreta, es va inspirar en l’Alícia Liddell original per dibuixar la seva, amb un cognom, per cert, que només varia en una lletra.

L’edició afegeix al text original un dramatis personae dibuixat com en un tauler d’escacs, amb la Reina Vermella, Humpty Dumpty, Tweedledum i Tweedledee, la morsa, entre d’altres, i una mena de mapa de la història. També una mínima biografia de Carroll i Riddell i el pròleg del 1897 que va escriure el mateix Carroll, amb motiu dels 61.000 exemplars impresos de l’edició, que es venien a sis xílings. El 1866, Carroll va demanar que el recompte es fes per exemplars i no per edicions. Un costum que encara avui solen aplicar els editors britànics.

A través del mirall i allò que l’Alícia hi va trobar Text: Lewis Carroll Il·lustració: Chris Riddell Traducció: Martina Beascoa Editorial: Baula Pàgines: 318 Preu: 27,90

Recomanacions a cau d’orella

Text: Gabriel García de Oro Il·lustració: Roger Zanni Traducció: Núria Garcia Editorial: La Galera Pàgines: 48 Preu: 12,95 Els Reis Mags porten camises hawaianes
Llibre breu i amè, amb tema oportú per a les dates, que presenta l’Epi i la Fani, dos germans que viuen en un poble petit. Estan molt preocupats pel canvi climàtic, però la resta dels veïns, no. La situació ha degenerat tant que un dia reben una carta dels Reis Mags d’Orient –i no a la inversa– en què anuncien que aquest any passaran a deixar els regals al mes d’agost.
Autor: Antoine de Saint-Exupéry Traducció: Gustau Raluy Editorial: Cruïlla Pàgines: 10 Preu: 15 Teatre del petit príncep
Aquest llibre no té un contingut clarament nadalenc, però sí un format que fa de bon explicar i regalar. Cruïlla ha publicat els últims anys tot de versions i adaptacions del clàssic El Petit Príncep, un text amb una alta càrrega filosòfica escrit i il·lustrat per Antoine de Saint-Exupéry. En aquest cas és un llibre de deu pàgines amb uns desplegables que fan l’efecte de profunditat, com si fos un teatre de petit –és clar– format.
Text: Pilar Rahola Il·lustració: Cèsar Barceló Editorial: Estrella Polar Pàgines: 192 Preu: 18,95 En Jordi i el drac petaner
La periodista Pilar Rahola, que com a novel·lista ha guanyat premis com el Llull, debuta en literatura infantil amb aquest recull de set contes, que diu que ha explicat a fills i nets, protagonitzats pel Jordi i el seu drac de peluix que, gràcies al follet dels somnis, aconsegueix convertir-se en un gran drac. Com el llibre anterior, no té un contingut clarament nadalenc, més aviat seria per al 23 d’abril.
Text: Eduard Blanch Il·lustració: Emília Lang Editorial: Excellence Pàgines: 44 Preu: 15 El rei golafre
Aquest llibre té una particularitat que el singularitza en el mercat: és un conte il·lustrat artesà i únic, fet amb peces de fullola elaborades a mà, una a una, per Emília Lang. A més, és un projecte de proximitat, perquè tots els processos s’han fet a Catalunya amb paper provinent de boscos de gestió sostenible. El protagonista és un rei, candidat a una diabetis, que només menja dolços i tant li fa el poble. Sembla un cas real... Un tió posarà ordre a la disbauxa.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor