Lletres

LYONA

AUTORA DE CÒMICS I IL·LUSTRADORA

“El llibre surt pel poc que es parla de la reproducció assistida”

Lyona (Marta Puig, Esparreguera, 1979) és polifacètica: realitzadora de videoclips i també il·lustradora. El seu primer llibre il·lustrat va ser en col·laboració amb Santi Balmes, de Love of Lesbian. Ha tractat la temàtica infantil i també la relativa a les dones com a Sex¡oh!. La seva darrera novel·la gràfica és Madr¿eh? (Random Comics). “En llibres anteriors la història naixia de l’intercanvi d’experiències amb altres dones, però en aquest darrer es tracta d’una vivència personal”, explica. La seva experiència va ser la reproducció assistida. “Quan vaig veure el que em trobava, vaig pensar que s’ha de parlar d’això. No se’n parla. I jo no tenia ni idea dels processos de la reproducció assistida.” L’autora, que ara està embarassada, va viure un llarg procés del qual confessa: “Em vaig sentir molt sola, perquè només les dones sentim el que es passa.” Per Lyona, el tema dels embarassos assistits encara és molt tabú, fins i tot en les dones: “M’he trobat que, quan deia que anava a fer una fecundació in vitro, amigues meves em deien que el seu fill era in vitro i jo no me n’havia assabentat. Hi ha molta gent que viu el mateix però no ho expressa. Per això vaig voler fer el llibre.” Aquest silenci neix “del molt que costa acceptar ser infèrtil, del com acceptar que alguna cosa no et funciona i pensar que no ets una dona completa”. Lyona explica que, amb la infertilitat, sovint la complicació s’atribueix a la dona: “Sempre que hi ha un problema en una parella es pensa que és per la dona, que se li ha passat l’edat o que és cosa seva.”

Tot i la serietat del tema i el seu didactisme, el llibre també és un entreteniment: “És una obra que està dirigida a dones que estan patint això, però alhora penso que se n’ha parlat tan poc que al final és una història d’aventures. No paren de passar coses, hi ha drama, hi ha passió i hi ha sexe.”

Lyona pretén amb Madr¿eh? que les persones que estiguin involucrades en aquests processos sàpiguen el que es poden trobar a partir de la seva experiència. En el seu cas va sotmetre’s a tres extraccions d’òvuls, en què es van aconseguir dos embrions dels quals només un era sa, que és el que li van transferir.

Tot aquest procés, que ha tingut un feliç embaràs, ha tingut una complicació afegida, la de la pandèmia: “Tot just m’anava a punxar les hormones quan va començar la pandèmia. Vaig dubtar de fer-ho, però vaig tirar endavant.”

ALTRES LECTURES

JAUME VIDAL
Cuc i conill Autors: Ramón D. Veiga / Iván R. Editorial: Takatuka Preu: 13,50 euros Un cuc vol fer-se amb un conill i es presenta com una possible mascota. El conill es mostra reticent, però la insistència i els arguments del cuc fan que, a poc a poc, el que semblava que eren incompatibilitats inamovibles esdevinguin punts complementaris de dues criatures molt diferents. Pensat per a primers lectors a partir de 5 anys, aquesta història va dels prejudicis que provoca el desconeixement i les idees preconcebudes dels que no són com nosaltres.
Autors: David L. Carlson / Landis Blair Editorial: Finestres Preu: 35 euros L’accident de caça
Gran empenta de la novel·la gràfica en català de l’Editorial Finestres amb aquesta obra que sota la base de la relació d’un pare amb el seu fill és també un thriller, un drama de presons, una reflexió al voltant de la ceguesa i una disquisició sobre La divina comèdia, de Dante. Molt, molt bon treball de gran impacte gràfic que basa la seva potència en un dibuix tramat i en l’ús del blanc i negre.
Un món d’art brut Autors: Oriol Malet / Christian Berst Editorial: Comanegra Preu: 22,80 L’artista Jean Dubuffet va donar nom a l’art fet per gent que patia de malalties mentals o que creava en estats mentals alterats. “Cosa de bojos”, se’n deia d’aquestes creacions, però la seva consideració s’ha modificat fins arribar a formar part de col·leccions de museus. El crític d’art Cristian Berst i el dibuixant Oriol Malet ens proposen en aquesta novel·la gràfica un recorregut pels fets i personalitats que han donat entitat a aquesta mirada de l’art.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor