Lletres

Art i ciència

“La ciència tranquil·litza, l’art pertorba”, va opinar el pintor francès Georges Braque. De vegades passa a la inversa i, en tot cas, molts artistes beuen –o treuen profit– de fons i avenços científics i molts científics tenen alguna cosa de la genialitat d’alguns artistes per resoldre amb imaginació els problemes més complexos.

Avui dediquem la secció a aquestes dues branques del coneixement, que tenen molt més en comú que en desacord: l’art i la ciència. En el cas de la ciència, dos llibres, ben diferents, sobre l’espai. En el cas de l’art, dos títols sobre la pintura i un, en format de pràctica enciclopèdia de butxaca, sobre la música i els seus gèneres.

Luisa Vera proposa a Perdut al museu un passeig divertit i didàctic per un museu d’art modern. En cada doble pàgina es desplega una tercera pàgina que conté un text breu i senzill sobre un moviment pictòric concret. A cada dors, s’hi pot trobar un laberint inspirat en l’estil d’un dels artistes. Vera, d’aquesta manera, crea un dinamisme canviant, com una animació bàsica. El museu no és real, però sí que ho són els quadres que versiona Vera d’artistes tan importants com ara Matisse, Mondrian, Picasso, Delaunay, Monet, Van Gogh, Miró, Warhol…

Luisa Vera, que viu a Barcelona des del 2002, va néixer a Elda el 1962. El 1985 va acabar belles arts a València i se’n va anar a viure a Nova York. Des del 1990 és professional de la il·lustració.

PERDUT AL MUSEU Autora: Luisa Vera Traducció: Aurora Ballester Editorial: Combel Pàgines: 36 Preu: 14,90

Recomanacions a cau d’orella

Autora: Marion Deuchars Traducció: Alícia Rodríguez Editorial: Coco Books Pàgines: 80 Preu: 14,90 Art, crea colors
Marion Deuchars és una especialista en la divulgació de tècniques didàctiques sobre l’art. En aquesta ocasió se centra en tot el sistema cromàtic, en el color, aportant tot de treballs pràctics per estimular la imaginació i, alhora, les bases de com cal acolorir tota mena de dibuixos. Tot per conèixer i practicar a còpia de dibuixar, pintar, retallar, combinar, enganxar, imprimir, gravar amb ceres, aprendre sobre colors primaris, secundaris i complementaris...
Text: Ruth Simmons Il·lustració: Gail Armstrong Traducció: Lluïsa Moreno Editorial: Cruïlla Pàgines: 24 Preu: 17,95 Un món per capes. L’Univers
Llibre amb solapes, desplegables i pàgines perforades –la coberta és de cartró de 5 mm de gruix– per entrar dins de les meravelles de l’univers i els seus secrets. Els científics encara no ho saben tot, de l’univers, però els petits lectors d’aquest llibre aprendran moltíssimes coses que sí que se saben. Que l’il·lustrador tingui cognom d’astronauta és una garantia, oi?
Autor: Jérémie Decalf Traducció: Laura Vaqué Editorial: Thule Pàgines: 64 Preu: 19,95 La nit és plena de promeses
Un altre llibre sobre l’espai però des del vessant poètic. Sovint, mirem cap amunt i ens preguntem què hi ha, allà dalt. La sonda Voyager 2 ha explorat durant més de quaranta anys els límits del nostre sistema solar i ara s’aventura en l’espai exterior i ens ho explica amb molt poc text i en primera persona. Un àlbum que ens pot transportar poèticament a la profunditat de l’espai i fins a l’infinit.
Text: J. López i X. Romeu Il·lustració: María Simavilla Editorial: La Galera Pàgines: 48 Preu: 17,90 El petit gran llibre de la música
Llibre molt ben dissenyat per oferir coneixements de gèneres i formacions musicals, de l’orquestra a la big band, i estils com ara òpera, rock, jazz, flamenc, pop, DJ-dance, heavy metal, soul, funk, música de cambra... La documentació dels autors és molt completa i hi afegeixen fitxes amb noms d’intèrprets famosos dels diferents estils. A més, inclou una llista de reproducció de cançons.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor