Història
ENTENDRE EL MIRACLE CATALÀ
La consolidació d’una societat industrial a Catalunya durant els segles XIX i XX constitueix un fet excepcional a l’Europa Mediterrània. I, per aquest motiu, ha centrat l’interès dels estudiosos, amb aportacions especialment rellevants per part de figures eminents de la historiografia, com ara Pierre Vilar, Jordi Maluquer o Josep Fontana. Antoni Simon i Tarrés (Girona, 1956), catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens ofereix un voluminós estudi per entendre no només què va passar i com es va desenvolupar aquest procés, sinó sobretot per què es va produir.
Un dels principals mèrits del llibre rau en el fet que l’autor, un dels millors especialistes de l’època moderna, comença a rastrejar els orígens del procés a partir del segle XVI, una tria que permet superar anàlisis ideològicament esbiaixades que vinculen el procés a la implantació de l’absolutisme borbònic i que, per damunt de tot, ens ajuda a entendre la complexitat del procés.
L’altra aportació consisteix a no limitar-se a les causes estrictament econòmiques, com ara la demanada exterior de vins i aiguardents –que des de finals del segle XVII van actuar com un element dinamitzador de l’economia–, o l’exportació de manufactures tèxtils per al mercat americà, sinó a posar en valor també aspectes que l’autor defineix com a “variables del capital no econòmic”, i que van des de les estructures socials fins a la cultura cívica i política. De fet, tal com subratlla Antoni Simón: “El capital humà i el capital social van ser uns factors encara més decisius per a entrar en la fase del creixement econòmic modern, ja que foren els impulsors del canvi tècnic, de l’augment de la productivitat, de les bases per a l’organització col·lectiva i de les relacions socials de tipus capitalista.” En tot cas, el llibre deixa molt clar que va ser la combinació de molts elements allò que va fer possible que el nostre país esdevingués l’escenari d’un miracle econòmic.