Lletres

Animals i plantes

El títol d’avui sembla el d’uns fascicles col·leccionables, però és que dediquem la secció als animals –habituals en llibres infantils, però avui no en format antropomòrfic o de faula, sinó realista– i a les plantes, en concret als arbres i tot el que poden aixoplugar i als vegetals i cereals que formen part de la nostra dieta.

El llibre Et necessitem (a les fitxes de sota) vol alertar d’onze espècies animals en perill d’extinció per motius diversos. En aquest espai, el protagonista és un de sol, una balena envoltada de les deixalles d’origen humà que contaminen tots els mars. Amb tot, la història de Field i Bright va més enllà de la visió ecològica, que és més visual que textual, i se centra en la recerca d’un sentiment humà, tot i que potser els animals també el tenen.

Harry és una gran balena que vaga per l’oceà acaparant tots els tresors –és un dir– submarins que troba. Encara que acumuli molts objectes, però, mai no està satisfet del tot. Potser el que necessita per ser feliç no són possessions materials, sinó descobrir el valor de l’amistat. Una història, amb bones il·lustracions, de descoberta interior i de generositat envers els que tenim més a prop.

La balena que no en tenia mai prou Text: Rachel Bright Il·lustració: Jim Field Traducció: Montse Molist Editorial: La Galera Pàgines: 40 Preu: 15,50

Recomanacions a cau d’orella

Text: Teresa Franquesa Il·lustració: Sigrid Martínez Editorial: Combel Pàgines: 16 Preu: 15,90 Sota la teva ombra
Àlbum d’estructura curiosa, amb cada doble pàgina amb un forat que dona accés a una escena natural, que es desplega en una que val per quatre. D’aquesta manera, ofereix una visió naturalista del desenvolupament de les plantes i el seu entorn animal. A més, inclou una guia pràctica de què cal fer per plantar un arbre. Una invitació a observar l’entorn d’un arbre com a font de vida, acollint nius i donant aliments a molts altres éssers vius.
Text: Iban Eduardo Muñoz Il·lustració: Alberto Montt Traducció: Maria Cabrera Editorial: Flamboyant Pàgines: 48 Preu: 17,90 Plantes domesticades i altres mutants
Llibre de format amè i esperit pràctic que parla de vegetals comestibles i explica amb exemples el procés de canvi de les plantes silvestres a les domesticades. El text i les aclaridores i acolorides il·lustracions expliquen si sempre han estat comestibles, quines espècies consumim avui dia, com fer encreuaments, com preservar-ne la diversitat i varietat...
Text: José Luis Gallego Il·lustració: Xavier MacPherson Editorial: La Galera Pàgines: 44 Preu: 17,50 Et necessitem
Aquest àlbum, amb il·lustracions realistes i el suport del Fons Mundial per la Natura, vol denunciar els motius que amenacen amb l’extinció d’onze espècies animals: os polar (canvi climàtic), orangutan (oli de palma), coala (incendis), linx (carreteres), papallona (espècies invasores), dofí (plàstic al mar), ratpenat (repulsió social), pardal (contaminació urbana), peix pallasso (col·leccionisme), llúdriga (contaminació dels rius) i elefant (tràfic d’ivori).
Autor: Philip Bunting Traducció: Aurora Ballester Editorial: Combel Pàgines: 80 Preu: 14,90 Els animals més inútils del món
El món natural és ple de tota mena d’éssers salvatges, singulars i sorprenents, de totes les espècies i formes. Cada animal s’ha adaptat per sobreviure en el seu entorn particular. Cada ésser viu té un paper únic i important en el nostre preciós planeta. Això mostra aquesta divertida recopilació de Bunting sobre els animals més inútils (o no...) del món, amb sentit de l’humor i una imaginació naturalista.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor