Lletres

BARTOLOMÉ seguí Dibuixant de còmic

“Vázquez Montalbán ja qüestionava el règim del 78 amb Carvalho”

Si a Catalunya hi ha un personatge de ficció que compleix tots els elements que fan d’una creació un personatge transversal que esdevé un mite de la moderna cultura popular és Pepe Carvalho, de Manuel Vázquez Montalbán. A més de les novel·les originals, ha estat adaptat al cinema, la televisió i el còmic, i la seva continuïtat literària va anar més enllà de la mort del seu creador, amb la publicació d’un nou relat escrit pel barceloní Carlos Zanón.

Els encarregats de traslladar el singular investigador privat a les vinyetes han estat el guionista Hernán Migoya, nascut a Ponferrada l’any 1971 però criat a Barberà del Vallès, i el dibuixant Bartolomé Seguí, nascut a Palma el 1962 però que va viure força anys a Barcelona en la seva joventut. Es van estrenar amb Montalbán amb La soledad del manager, van continuar amb Tatuaje i ara acaben de treure l’adaptació de Los mares del Sur, tots tres editats per Norma. Tomeu Seguí destaca de l’obra original “que es tracta gairebé d’una crònica periodística més que d’una novel·la”: “La va escriure l’any 1979 i el que reflecteix és bàsicament el que passava en el moment en què l’estava fent.” Creu que a diferència de les altres adaptacions, aquesta li ha plagut més perquè és quan el món de Carvalho ja s’ha perfilat més. “Si Vázquez Montalbán sempre havia contraposat el món de l’antic barri Xino de Barcelona amb la zona alta de Pedralbes, a Los mares del Sur encara contrasta més aquest dos universos incorporant la Barcelona de l’extraradi, representada amb la ciutat de San Magín, que està agafada de Bellvitge o Ciutat Badia.”

Seguí ha rellegit l’obra per enfrontar-se a l’adaptació: “Hi he descobert un aspecte que no havia captat quan la vaig llegir per primer cop, amb vint-i-pocs anys: Vázquez Montalbán ja mostrava el seu desacord amb com s’havia fet la transició política. Ara es qüestiona el règim del 78, però l’autor ja ho feia amb Carvalho un any després de l’aprovació de la Constitució.”

Per visualitzar els personatges, Seguí i Migoya van realitzar un càsting: “Per al protagonista vam coincidir en l’actor Ben Gazzara, que era qui Vázquez Montalbán també veia com a més idoni perquè interpretés Pepe Carvalho”.

Ara, Seguí dona voltes a recuperar, però ja de grans, els personatges de Lola i Ernesto, que van representar la joventut de la Barcelona preolímpica.

ALTRES LECTURES

Kent State. Quatre morts a Ohio Autor: Derf Backderf Editorial: Finestres (català) i Astiberri (castellà) Preu: 25 euros Molt interessant novel·la gràfica que descriu fets reals relacionats amb l’oposició dels estudiants americans a la guerra del Vietnam i a les polítiques de Richard Nixon. El 4 de maig del 1970, la Guàrdia Nacional d’Ohio va disparar contra manifestants desarmats que protestaven contra la guerra del Vietnam a la Universitat de Kent, i quatre estudiants van morir a causa del tiroteig.
Autora: Rosa Maria Calonge Editorial: Trilita Preu: 28 euros Calonge genial y maldito
Antoni Calonge (Caldes de Montbui, 1956 - Barcelona, 1988) va ser un dels dibuixants d’El Víbora. Va crear a contracorrent, i la seva obra estava més dirigida a teixir un univers particular –expressat amb altres disciplines plàstiques com la il·lustració, la pintura i la caricatura–, que a definir un personatge propi, com feien altres col·legues de revista. Aquest volum és recull del seu treball, amb textos d’anàlisi de la seva obra.
Autor: Laura Pérez Editorial: Astiberri Preu: 20 euros Tótem
Aquesta novel·la gràfica té un aire de road-movie, però també podria ser un viatge lisèrgic, un deliri surrealista o un relat amb salts d’espai i de temps. Al fons d’aquesta història màgica, i a voltes inversemblant, però, trobem un relat molt poètic en què Laura Pérez (València, 1983) ens demostra que hi ha un vincle molt autèntic entre el que és realitat i el que és ficció, entre allò que percebem amb els ulls i el món que viu en la nostra ment i els nostres somnis. Gran potència gràfica.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor